EXCLUSIV  Ce faci dacă nu suporți să porți mască de protecție. Un medic îți răspundere la întrebare

Cititorii DC News întreabă dacă purtatul măștii îi afectează pe oamenii care suferă de astm sau au alte afecțiuni respiratorii.

Cu privire la acest aspect am întrebat un medic și anume pe europarlamentarul Tudor Ciuhodaru. Acesta a răspuns astfel:

'Nu cred că este un grad important de disconfort pentru că purtatul măștii este pe un timp limitat. Dacă ai tratamentul corect nu ar trebui să fie o problemă. Criza de astm este cauzată de diverși alergeni. Evident că astmul sau afecțiunile respiratorii îți pun mari probleme atunci când ești în criză.

Însă ținând cont că este o scurtă durată în care trebuie purtată masca în spații închise, prevenția și tratamenul clasic fac parte din indicațiile medicale poate cu un plus de atenție la apariția simptomelor. Însă avem o altă problemă cu măștile atâta timp cât nu vor fi distribuite gratuit și să fie de calitate. Dacă sunt prețuri mari ar însemna o obligație care nu poate fi accesată de cei mai mulți oameni. Să fim obiectivi! Vreau ca toți românii să beneficieze gratuit de acest mijloc de prevenție (și de testare extinsă). Proiectul de lege e depus acum în parlament.' a punctat Tudor Ciuhodaru, pentru DC News.

De asemenea, medicul a amintit câteva reguli cu privire la purtatul măștii:

'Purtarea unei măști (chiar simple) este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecția. „Distanța sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă - cu excepția situației în care purtați o mască (simplă).

Cum o (re)utilizăm masca


A. Utilizare: fixare și purtare
a) Fixare:

1.Spălaţi corect mâinile înainte de a atinge masca.


2.Puneți masca: dacă este o mască chirurgicală de hârtie, pe una dintre margini are o întăritură metalică. Acesta se aşează peste nas, iar marginea cealaltă, sub bărbie. Fața colorată către exterior, iar cea albă spre față!


3.Fixați masca: legaţi şireturile în spatele capului într-o poziţie confortabilă strângând atât de mult cât să se aşeze fix, dar nu strâns, pe faţă. Dacă este o mască cu bucle elastice, le daţi pur şi simplu după urechi.


4.Adaptați masca: modelaţi întăritura metalică peste nas.


5.Spălați și dezinfectaţi mâinile înainte de a da masca jos.


6.Scoateți masca: îndepărtaţi masca desfăcând nodurile de la spate şi o îndepărtaţi de faţă ţinând-o de şireturi.

b) Purtare:

1.Rămâne valabilă regulă de a nu duce mâna la faţă.


2.Dacă vă mănâncă naşul său gura, dezinfectaţi mâinile şi, prin masca, vă puteţi scărpina.


3.Dacă situaţia impune acces temporar la gură- pentru a da jos masca de la gură fără a o contamina, apucaţi cu două degete de exteriorul acesteia şi coborâţi marginea de sus până sub buza inferioară. Îndată ce se poate, trageţi înapoi masca în sus peste nas.


4.Dacă persoana cu care vorbiţi nu vă aude, vorbiţi mai tare.


5.(!!!) Nu daţi masca jos şi vă apropiaţi mai mult de interlocutor, aşa cum am văzut pe cineva făcând zilele trecute.

B. Reutilizare:

Sunt 3 metode de sterilizare cu eficiență de peste 99%:


(1) Ultraviolete (soare) - 30 de minute


(2) Vapori de apă (apă care fierbe)..........10 minute


(3) Aer cald la 70 de grade – 30 de minute.


(!!!) NU utilizați pentru decontaminare substanțe pe bază de alcool sau clor (distrug textura și eficiența măștii iar clorul poate fi toxic).

Centrul de Control al Bolilor din SUA susține că ,,o barieră fizică este mai bună decât nicio barieră” pentru că oprește chiar picăturile care pot ajunge în căile respiratorii superioare.

Rețineți:

1.Dacă masca nu este rărită, spartă sau murdară, poate fi folosită din nou după o săptămână după ce a fost depozitată într-un loc izolat (!la soare) închisă într-o pungă ca cele pentru alimente.


2.Dacă este o mască textila o puneţi direct în chiuvetă, la spălat. Se spala cu detergent obişnuit, care ar trebui să omoare virusul fără probleme. Important este să clătiţi bine masca de detergent pentru a nu determina reacţii alergice pe faţă la următoarea purtare.


3.Dacă vă simţiţi mai în siguranţă, puteţi călca masca pentru „sterilizare”.


4.Tusea sau strănutul pot trage ca niște proiectile picăturile din gură sau nas cu o viteză de 50 de metri/secundă (pentru strănut) sau 10 m/ s(pentru tuse).


5. Picăturile pot ajunge chiar până la 6m distanță.


6. !!!Virusul rezistă minim 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi 4 zile pe diferite suprafeţe.


7.Se poate transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată. Rata de transmisie 1 la 7.


8.„Distanța sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă - cu excepția situației în care purtați o mască (simplă).

E nevoie urgentă de un plan B, bazat pe o nouă strategie. Prevenția (protecția celor din linia întâi- începând cu personalul medical și testarea extinsă a celor expuși/suspecți chiar asimptomatici) poate scurta durata și severitatea pandemiei.' a adăugat Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel