Ce dobândă plătesc băncile din România pentru un depozit la trei luni

Ce dobânzi plătesc băncile din România pentru un depozit la trei luni.

Cea mai mare dobândă pentru un depozit pe trei luni ajunge în prezent la 3,75% pe an şi este oferită de TBI Bank, o bancă de talie redusă din sistem. Astfel, un deponent care plasează 10.000 de lei într-un depozit pe trei luni va obţine la scadenţă, după reţinerea impozitului pe venit de 16%, o dobândă de maximum 78,8 lei.

TBI Bank este urmată în clasamentul dobânzilor de Volksbank (3,4%), Piraeus Bank (3,35%), RIB (3,25%) şi Banca Feroviara (3,1%). Băncile de talie mare au însă dobânzi mai mici, acestea fiind în jur de 2% pe an pentru un depozit pe trei luni sau chiar sub acest prag în anumite cazuri, potrivit Ziarul Financiar.ro.

Dobânzile mici nu au oprit creşterea depozitelor care au urcat lună de lună, în timp ce creditarea a dat semne anemice de revenire şi doar pe partea finanţărilor în lei.

De­pozitele gospo­dăriilor şi firmelor erau luna trecută de 221 miliarde de lei, în creştere cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna octombrie din acest an creşterea a fost de 1,5%.

Volumul depozitelor în monedă naţională atrase de la populaţie şi firme au rcat la 145 miliarde de lei în noiembrie, cu 8% peste nivelul din perioada similară a anului trecut. Depozitele în valută ale rezidenţilor au cumulat în noiembrie 76 miliarde de lei, în creştere cu peste 2%.

Creşterea constantă a plasamentelor a dus la echilibrarea raportului dintre credite şi depozite. Astfel, raportul credite/depozite a ajuns în noiembrie la un minim istoric, de sub 97%, ceea ce arată că băncile au resurse suficiente pentru a da credite. Totuşi, lipsa încrederii cu care se confruntă ambele părţi, incertitudinea economică şi deficitul de cerere solvabilă pentru finanţări, afectează negativ reluarea creditării.

Raportul credite/depozite era la jumătatea anului puţin peste pragul de 100%, iar în prezent a coborât sub acest nivel, anul acesta fiind primul din 2007 încoace în care volumul depozitelor l-a depăşit pe cel al creditelor. În România, creditele depăşeau substanţial depozitele în 2011, când raportul se situa la 120%, pe partea de valută, acesta ajungând chiar la 225%.

Citește și: Rusia vinde valută pentru a opri prăbușirea rublei: câți bani aruncă pe piață guvernul

Când aleg să constituie un depozit, clienţii trebuie să ia în calcul şi faptul că pentru această operaţiune băncile solicită deschiderea unui cont curent. Acesta are un cost de administrare cuprins între 1 leu/lună şi 7,5 lei/lună. Totodată, afişarea soldului şi retragerea de numerar sunt taxate în cele mai multe cazuri.

Există însă şi bănci care nu percep comision de administrare a contului curent, ceea ce poate constitui un avantaj, în special pentru sumele mici.

Suma finală depinde şi de comisioanele de retragere, băncile taxând în general lichidarea depozitelor în altăzi decât data scadentă. Totodată, deponenţii trebuie să ţină cont şi de soliditatea instituţiei bancare la care aleg să facă plasamentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel