EXCLUSIV  Ce controale trebue să faci dacă plănuiești să rămâi însărcinată și care e rolul lor. Dr. Nuraltay, informații complete

Imagine de alessandraamendess de la Pixabay
Imagine de alessandraamendess de la Pixabay

Dr. Emel Nuraltay, șefa secției de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit la interviurile DC News și DC Medical despre importanța consultului preconceptual. 

"Femeia care își dorește sau își planifică în viitorul apropiat o sarcină face o vizită ginecologului pentru un bilanț preconceptual care constă într-un examen ecografic, un examen clinic, un test Papanicolau, un examen de secreție vaginală și, desigur, o examinare a sânilor care poate fi clinică, dar și ecografică.", a spus dr. Emel Nuraltay, șefa secției de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Sanador, la DC News TV. 

Sanador

Care este scopul consultului preconceptual 

Dr. Emel Nuraltay, șefa secției de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat apoi că scopul consultului preconceptual este "de a depista probleme strict ginecologice pe care pacienta le poate avea, dar la care nu ne așteptăm neaparat pentru că ea, dacă urmează un program de screening anual și-și vizitează medicul ginecolog, la momentul planificării unei sarcini n-ar trebui să existe surprize din punctul acesta de vedere."

Ulterior, medicul a precizat că "sunt și infecții pe care gravida le poate contacta în timpul sarcinii, pentru care poate avea imunitate. Așa cum este și infecția cu virusul rubeolic. Rubeola este o boală a copilăriei, după cum mulți știm. Există vaccin, dar nu toată lumea este vaccinată."

"Odată ce am făcut bilanțul minimal, preconceptual, legat de starea clinică ginecologică și imagistică, urmează etapa investigațiilor de laborator care sunt importante pentru că pot depista probleme de sănătate, stări patologice despre care pacienta nu știe.", a mai spus dr. Emel Nuraltay, șefa secției de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Sanador.

Exemplu: statusul trombofilic

"Așa este, de exemplu, statusul trombofilic.", a adăugat medicul. "Dacă există ereditar sau dobândit de-a lungul vieții, poate pune probleme în cursul sarcinii deși, în viața de zi cu zi, pacienta nu era niciun semn. Este vorba despre o tendință mai mare a unora dintre noi, așa-numitor trombofilici, care au un sânge mai vâscos, mai gros, de a face cheag. 

Sarcina e o perioadă când, în mod fiziologic, pe lângă multiplele modificări la nivelul aparatelor și sistemelor, apare pe aparatul cardiovascular și hematologic un grad de hipercoagulabilitate.", a adăugat medicul. 

"Depistarea unui status protrombotic, procoagulant, ne va face pe noi, ca medici, să anticipăm puțin un eșec, o oprire din evoluție a unei sarcini, un avort spontan, două, trei. Sunt paciente pe care le depistăm cu o patologie de acest tip după două-trei eșecuri pentru că nu au efectuat acest consult preconceptual.", a conchis dr. Emel Nuraltay, șefa secției de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Clinic Sanador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel