EXCLUSIV  Cazul elevului corigent din Brăila, care s-a sinucis, îți arată de ce nu merită să te faci profesor în România

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Sinuciderea elevului din Brăilă îți arată de ce nu merită să te faci profesor în România. 

Să lăsăm salariile profesorilor la o parte. Am un profesor în familie care mereu îmi spunea că nu poate să reproșeze nimic elevilor atunci când greșesc pentru că vin părinții și-i fac scandal. Și poate nu îl înțelegeam de ce este „obligat” să-i mângâie pe cap pe elevi, de „frică” să nu vină vreun părinte să-i facă scandal la școală doar pentru că ar fi îndrăznit să-i atragă atenția copilului. Dar acum am înțeles. Acum nu prea mai este vorba de respect față de profesor. Părintele nu mai ceartă copilul, ci ar fi în stare să meargă să bată profesorul dacă acesta a îndrăznit să zică „pâs” în fața odraslei.

Iar sinuciderea elevului din Brăila mi-a arătat că nu merită să te faci profesor în România. Se sinucide copilul tău? Dai vina pe profesor. De parcă profesorul este obligat să dea notă de trecere elevului chiar dacă acesta nu învață. Pe un salariu de mizerie, în viziunea unor părinți, profesorii sunt obligați să facă de toate: și să le fie psihologi, și să facă educația care ar trebui primită acasă, și să predea, și să le pună 10 pe linie chiar și atunci când nu știu materia. De parcă, la muncă, atunci când vor fi angajați, șefii le vor spune, atunci când vor greși: „bravo, să mai faci, ia și o mărire de salariu!”

Viața este dură, dar nimeni nu este responsabil pentru sinuciderea cuiva. Iar aruncarea vinei pe un profesor care ți-a dat notă mică este inadmisibil. De-asta s-au inventat psihologii, să îți duci copiii la ei atunci când au probleme. Nu este responsabil profesorul de geografie pentru sinuciderea nimănui. Cel mult este responsabil să știi unde se află România pe hartă. 

De obicei, notele mici te ambiționează. Iar dacă nu te ambiționează, înseamnă că ai o problemă de ordin psihologic care poate fi rezolvată doar în centrele de specialitate, desigur dacă asta nu ar fi, în mintea unor obtuzi, o rușine în România. Ce-o să zică lumea dacă îmi duc copilul la psiholog? Că e nebun? Nu, nu e nimeni nebun dacă merge la psiholog. Este chiar indicat să mergem la psiholog, așa cum mergem la detartraj, ar merita și o curățare la mansardă din când în când, chiar dacă considerăm că suntem „perfecți” și că n-avem nevoie de așa ceva. Am trecut totuși printr-o pandemie, războaie, învățat doar de acasă pe vremea Covid-19 etc.

Eu, la Colegiul Național B.P. Hasdeu, în clasa a noua, am primit la istorie următoarea triadă fantastică: 3, 3, 4. Nu m-am gândit să mă sinucid din cauza lui Dănuț Solcan, din contră: am luat apoi 9 și 10. Și astea două note pe merit, la fel cum și primele au fost tot... pe merit. Nu sunt vinovați profesorii pentru notele pe care le luăm. Cum nici nu înseamnă că ești prost dacă iei nota 1 sau nota 3. Înseamnă că poate fie nu îți place materia, fie nu ai învățat trei zile la rând, că n-ai avut chef. Și vom lua nota 3 nu doar la școală, ci și în viață, că nu totul este roz, așa că poate ar trebui să nu mai fim atât de sensibili. Iar dacă nu putem face față, să cerem ajutorul psihologilor.  

Să ne imaginăm acest cerc vicios al acuzațiilor fără sfârșit: Cum ar fi să se sinucidă și profesorul de geografie pentru că este pus la zid de părinții elevului corigent? O întrebare stupidă, la fel de stupidă ca acuzațiile celor care își îndreaptă revolta către profesorul de geografie al elevului din Brăila care s-a sinucis, doar pentru că nu i-a dat notă de trecere. Nu este nimeni vinovat când se sinucide cineva, dar suntem vinovați când aruncăm vina aiurea pe profesori.

Acest text este o opinie și un îndemn de a nu mai linșa profesorii.

VEZI ȘI: Revolta unor profesori după ce un elev corigent din Brăila s-a sinucis. Trebuia să dea bacalaureatul acum, dacă avea notă de trecere la geografie - https://www.dcnews.ro/revolta-unor-profesori-dupa-ce-un-elev-corigent-din-braila-s-a-sinucis-trebuia-sa-dea-bacalaureatul-acum_921101.html

VEZI ȘI: Concluzia amară a lui Herjeu după ce un tânăr, care ar fi trebuit să fie acum la bacalaureat, s-a sinucis - https://www.dcnews.ro/concluzia-amara-a-lui-herjeu-dupa-ce-un-tanar-care-ar-fi-trebuit-sa-fie-acum-la-bacalaureat-s-a-sinucis_921150.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel