Cazanciuc, semnal de alarmă: Este în afara Constituţiei!

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, avertizează Guvernul Orban că orice măsură administrativă, din starea de alertă, care vizează restrângerea drepturilor cetăţeneşti prin acte ale administraţiei publice centrale sau locale este în afara Constituţiei. 

'Avertizez Guvernul Orban că orice măsură administrativă la care se face trimitere în ordonanţă de urgenţă emisă azi noapte care are ca rezultat restrângerea unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti prin acte ale administraţiei publice centrale sau locale este în afara Constituţiei!'

'După ce a confundat starea de urgenţă cu starea de incompetenţă, Guvernul Orban continuă seria bâlbâielilor încercând să acopere lipsa sa de eficienţă în gestionarea pandemiei prin adoptarea intempestivă a unei ordonanţe de urgenţă menită să stabilească un cadru juridic pentru soluţionarea unui hiatus legislativ care a apărut după încetarea stării de urgenţă şi înainte de adoptarea legii privind starea de alertă', a scris Cazanciuc, vineri, pe Facebook.

El atrage atenţia că, deşi a avut la dispoziţie trei săptămâni de la declaraţia preşedintelui Iohannis prin care anunţa ridicarea stării de urgenţă, 'Guvernul PNL a fost incapabil să sesizeze din timp Parlamentul cu un act normativ pentru a face faţă stării de alertă'.

'Aşa s-a ajuns la situaţia în care PNL să adopte o ordonanţă de urgenţă care prevede restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti prin măsuri administrative şi nu prin lege, la miezul nopţii, cu 20 de minute înainte de expirarea stării de urgenţă. În timp ce oamenii aşteptau să ştie cum îşi pot organiza viaţa în săptămânile următoare, Guvernul a venit prea târziu cu o copie aproximativă şi mult mai proastă a decretului stării de urgenţă. Acesta conţinea dezacorduri, erori de redactare şi articole copiate din acte normative care nu au nicio legătură cu epidemia - precum barajele şi sectorul apicol din perioada mai - iulie 2014 - obligând Parlamentul să îl corecteze prin cel puţin 70 de amendamente şi să îl adopte de urgenţă în doar 48 de ore', a explicat Cazanciuc.

'Îi reamintesc Guvernului Orban că nu suntem într-o dictatură militară în care generalul grăieşte, iar poporul acceptă orbeşte. Nici în armată personalului militar nu i se poate trasa executarea unor ordine care contravin legii.

Toate acestea înseamnă că Ordonanţa de urgenţă 68/2020 este anti-constituţională de vreme ce, conform Constituţiei, restrângerea unor drepturi şi libertăţi se poate face numai prin vot în Parlament. Această ordonanţă, adoptată sfidător, lamentabil, în toiul nopţii, în ciuda faptului că românii aveau dreptul să ştie din timp cum îşi vor organiza viaţa în următoarea perioadă, reglementează, în special, cadrul organizatoric de gestionare a stării de alertă, dar nu prevede măsurile concrete ce trebuie luate la nivel local sau naţional', a adăugat Cazanciuc.

El şi-a exprimat convingerea că 'românii sunt mai responsabili decât toţi miniştrii Guvernului Orban la un loc şi îşi vor proteja viaţa şi sănătatea în acest weekend cum au făcut în toate zilele stării de incompetenţă care a guvernat România ultimelor 60 de zile'. 'Nu vă mai văicăriţi! Guvernaţi sau plecaţi!', îşi încheie Cazanciuc mesajul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel