Care sunt măsurile guvernului britanic împotriva coronavirusului. Boris Johnson a făcut public planul

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Guvernul britanic a prezentat „planul de luptă" împotriva răspândirii virusului COVID-19.

Guvernul britanic a prezentat „planul de luptă" împotriva răspândirii virusului COVID-19, avertizând că o cincime din angajați se poate îmbolnăvii în perioada de vârf a epidemiei, conform Agerpres.

Marea Britanie are până acum 39 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Premierul Boris Johnson a spus că „foarte probabil" acest număr va crește.

Măsuri de avarie

Planul guvernului din Downing Street presupune o posibilă închidere a școlilor și anularea evenimentelor cu public numeros, lucrul de acasă pentru cei care pot face acest lucru, amânarea spitalizărilor și vizitelor la medic care nu sunt urgente și reangajarea cadrelor medicale pensionate, printre alte numărase măsuri. Călătoriile care nu sunt necesare vor fi și ele descurajate, în cadrul unei strategii de „distanțare socială".

În cazul în care criza de personal afectează poliția, aceasta se va axa cu prioritate pe cazurile de delicte majore și pe menținerea ordinii publice. La nevoie, armata poate spori forțele de ordine, a mai adăugat premierul britanic.

Epidemia prelungită ar schimba lucrurile

Dacă epidemia ar deveni severă și prelungită, guvernul nu va mai urmări stârpirea extinderii virusului, ci limitarea efectelor epidemiei.

Săptămâna aceasta va fi lansată și o campanie de informare publică ce va prezenta măsuri prin care fiecare cetățean poate contribui la limitarea extinderii epidemiei, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor.

Johnson încă strânge mâinile oamenilor

Premierul Johnson a spus însă că acest coronavirus nu-l va împiedica să dea mâna cu oamenii, amintind că nu a evitat acest gest nici măcar atunci când a vizitat un spital unde erau tratate persoane infectate cu noul coronavirus.

El a mai anunțat că în săptămânile următoare va fi publicată legislația care va conferi guvernului puterile necesare de a impune măsuri de combatere a epidemiei.

Măsuri economice

Pe plan economic, companiile care se confruntă cu o criză de lichidități pe termen scurt ar putea beneficia de o amânare a plății taxelor. Guvernul britanic estimează că circa o cincime din angajați ar putea fi infectați cu noul coronavirus în perioada de vârf a epidemiei, adăugând însă că acesta este un „scenariu extins".

„Este o provocare națională (...) Cred că vom trece prin ea bine pregătiți", a spus premierul Boris Johnson la o conferință de presă, alături de responsabilul șef pentru sectorul sanitar (Chief Medical Officer) Chris Whitty și de consilierul științific principal (Chief Scientific Adviser) Patrick Vallance.

Vârful epidemiei, cel mai puțin deranjant vara

Strategia guvernului britanic este menită să întârzie vârful epidemiei până în vară, când va slăbi presiunea sezonieră asupra sistemului sanitar și acesta ar putea astfel să facă față mai bine situației.

Chris Whitty a apreciat că este puțin probabil să se ajungă la plasarea unor orașe în carantină, dar în funcție de evoluția situației toate opțiunile vor fi luate în considerare.

Sectorul sanitar trebuie întărit

La rândul său, ministrul britanic de finanțe Rishi Sunak a cerut elaborarea de măsuri suplimentare pentru susținerea sectorului sanitar, a mediului de afaceri și economiei în general, urmând să revină asupra acestui subiect pe 11 martie, la prezentarea bugetului.

Potrivit guvernatorului Băncii Angliei, Mark Carney, responsabili politici din lumea întreagă lucrează la un răspuns „puternic și prompt" față de efectele economice negative ale coronavirusului. „Este rezonabil să ne așteptăm la un răspuns care să reflecte o combinație de măsuri fiscale și inițiative ale băncilor centrale", a punctat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel