EXCLUSIV  CARANTINĂ după noul coronavirus, risc MAXIM. Ciuhodaru: Vor fi hrăniți cu pizza pe sub ușă?

E o explozie de informații, comentarii și opinii legate de COVID-19 pe Internet și social media. 

Carantina este obligatorie pentru cei care vin din zone de risc maxim. Există și izolarea la domiciliu. Apar însă numeroase întrebări, în contextul în care, în România, există familii cu trei copii ce locuiesc în două camere, mulți români lucrează cu ziua, mulți depind lunar de salariu. Cum sunt ei ajutați în caz de izolare? Nu ar trebui să existe un plan la nivel național în acest sens?

„Problema pe care ați ridicat-o este cât se poate de importantă. Fără discuție, ar trebui să existe un plan. Am și propus la Comisia de Sănătate a Parlamentului European. Dacă nu există un plan de măsuri care să fie aplicabil în mod eficient, apar numeroase disfuncționalități", a spus Tudor Ciuhodaru, marți, pentru DCNews.

„Apropo de izoloarea la domiciliu, poate aveți în casă circuit separat față de soț/ie. Dar, în cele mai multe cazuri, membrii familiei intră în contact unii cu alții. Vor fi hrăniți cu pizza pe sub ușă? În mod inevitabil, vor intra în contact cu membrii familiei și, evident, că există riscul ca un potențial pacient suspect de coronavirus să-l transmită mai departe, mai ales că perioada de incubație nu este clar stabilită.

Rolul carantinei înseamnă izolarea preventivă a unei persoane sau colectivități de persoane care a fost în contact cu un bolnav contagios sau a fost într-o regiune cu epidemie. Nu știu cum îi izolezi dacă ei vin în contact cu alții. Comparativ, în America, oamenii au fost duși de la aeroport direct în baze militare. În Australia a fost aleasă Insula Crăciunului. În Ucraina există o zonă specială doar pentru a calma populația din zonă. Ministrul Sănătății de acolo a intrat în carantină voluntar. Vreau să văd și eu acel plan unic de intervenție făcut de autorități și ce soluții oferă acestor familii", a spus Tudor Ciuhodaru.

„Avem o sumedenie de organisme guvernamentale care tot fac conferințe de presă. Se vorbește despre epidemie de cel puțin două luni, parcă au descoperit-o luni, de Dragobete. La Reuniunea Consiliului de Miniștri ai Sănătății la nivel european noi am fost reprezentanți doar la nivel de secretari de stat. În momentul de față, acest plan european unic de acțiune cred că trebuie aplicat în România. Avem un Guvern, care ar trebui să acționeze corespunzător", a precizat Ciuhodaru.

De asemenea, în opinia acestuia, „autoritățile, inclusiv la nivel de administrație locală, ar trebui să fie implicate mai mult. Există comitete operative pentru situații de urgență. Lucrurile ar trebui văzute clar".

„Am avut dreptate cu ceea ce am precizat încă de la început: formularele făcute în haos pe aeroport nu rezolvă nimic", a adăugat Tudor Ciuhodaru.

Exemplul de la Iași

„La Iași, am vorbit cu autoritățile de pe aeroport și există un terminal special. Avem doi medici în permanență acolo de la Direcția de Sănătate Publică. La spitalul unde lucrez eu, personalul de primire al urgențelor are în dotare măști cu filtru și costume speciale. Aș lua această situație ca un test pentru România", a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel