Când va lua sfârșit pandemia de coronavirus. Care sunt cele trei scenarii

Întreaga lume trage obloanele, iar toate locurile care erau cândva pline de oameni au devenit orașe fantomă. Când se va termina totul?

Întreaga lume trage obloanele, iar toate locurile care erau cândva pline de oameni au devenit orașe fantomă, conform BBC. Acest tip de răspuns generat la adresa Covid-19 nu are precedent. Însă, când va lua sfârșit această situație și vom putea reveni la viețile noastre de zi cu zi?

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că, în opinia sa, britanicii pot „întoarce roata" împotriva pandemiei în următoarele 12 săptămâni, iar țara poate „alunga coronavirusul". Cu toate acestea, chiar dacă numărul de cazuri începe să scadă în următoarele trei luni, am fi în continuare departe de final.

Poate dura mult timp

Poate dura mult timp pentru ca valul de îmbolnăviri să înceteze – posibil ani. Este clar că strategia de a închide părți largi ale societății nu este sustenabilă pe termen lung, iar daunele sociale și economice ar fi catastrofice.

În acest caz, conform BBC, țările au nevoie de o „strategie de ieșire", adică o modalitate de a renunța la restricții și de a se reîntoarce la normal. Cu toate acestea, coronavirusul, nu va dispărea. Dacă renunțăm la restricțiile care fac ca virusul să nu se răspândească la fel de rapid, atunci cazurile, inevitabil, vor crește.

„Avem o mare problemă în legătură cu strategia de ieșire din această situație", a transmis Mark Woolhouse, profesor de epidemiologie a bolilor, în cadrul Universității din Edinburgh. „Nu este vorba doar de Regatul Unit, nicio țară nu are o strategie de ieșire".

Există doar trei modalități de a trece peste criză:

- Crearea unui vaccin

- Dezvoltarea naturală a imunității, prin infectare

- O schimbare permanentă a comportamentului/societății

Un posibil vaccin – la cel puțin 12-18 luni distanță

Un vaccin ar trebui să ofere imunitate oamenilor, pentru a nu se infecta atunci când intră în contact cu virusul. În cazul în care destui oameni sunt imunizați (aproximativ 60%), atunci virusul nu mai poate cauza epidemii – un concept cunoscut drept imunitatea de turmă.

Cea mai bună estimare arată că suntem la 12-18 luni distanță de un vaccin, în cazul în care lucrurile merg cum trebuie. Acest timp este unul extrem de lung, ținând cont că ne confruntăm cu restricții sociale fără precedent, pe timp de pace.

Așteptarea unui vaccin nu ar trebui să fie onorată cu numele de strategie, aceasta nu este o strategie", a mai spus profesorul Woolhouse.

Imunitatea naturală – la cel puțin doi ani distanță

În cazul în care încercăm să limităm pe cât posibil răspândirea coronavirusului, pentru a nu ne trezi cu sistemul medical prăbușit din cauza numărului de infecții, cazurile ar apărea constant, până într-un punct, în care ar scădea. Bineînțeles, restricțiile se vor ridica, iar viața se va întoarce la normal, dacă nu luăm în calcul victimele. Cu toate acestea, cazurile vor crește din nou, iar alte restricții trebuie implementate. În plus, nu știm cât vor dura aceste lucruri.

Problema constă în imunitatea dezvoltată natural: alte coronavirusuri, care cauzează simptome clasice de răceală, duc la un răspuns slab al sistemului imunitar, iar oamenii se infectează de mai multe ori în timpul vieții.

Alternativele – nu știm la cât timp distanță

„A treia opțiune este să ne schimbăm permanent comportamentul, pentru a ține infectările cât mai jos", a mai spus prof. Woolhouse. Acest lucru ar include unele măsuri care au fost deja luate. „Am încercat deja detectarea timpurie și urmărirea contactului, dar nu au funcționat".

Dezvoltarea medicamentelor care pot tratata infecția Covid-19 ar putea ajuta și celelalte strategii. Acestea ar putea fi folosite imediat ce apar simptomele, într-un proces numit „controlul răspândirii", pentru a-i opri pe infectați să mai infecteze și pe alții.

Consilierul medical principal al Marii Britanii, prof. Chirs Whitty, a discutat despre strategia sa de ieșire: „Pe termen lung, clar un vaccin este singurul mod de a ieși din această situație și sperăm să se întâmple cât mai repede. La nivel global, știința va veni cu soluții".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel