Bruxelles 'este pregătit să intensifice' răspunsul la variola maimuţei

Bruxelles 'este pregătit să intensifice' răspunsul la variola maimuţei
Bruxelles 'este pregătit să intensifice' răspunsul la variola maimuţei

Comisia Europeană (CE) a comunicat sâmbătă că este ''pregătită să intensifice'' răspunsul blocului comunitar în faţa variolei maimuţei, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat stare de urgenţă internaţională din cauza actualei epidemii a acestei boli.

Astăzi, OMS a declarat variola maimuţei ca fiind o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial. Am monitorizat în mod activ situaţia încă din prima zi, iar vaccinurile împotriva variolei maimuţelor sunt deja livrate către statele noastre membre. Suntem pregătiţi să intensificăm răspunsul UE, a scris comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, pe profilul său de Twitter.

OMS a declarat sâmbătă o urgenţă internaţională din cauza actualei epidemii de variolă a maimuţei, după ce peste 16.000 de cazuri (dintre care cinci mortale) au fost deja raportate în 75 de ţări, multe dintre ele din Europa, unde boala nu era endemică, aminteşte EFE, scrie Agerpres.

Citește și - Comisia Europeană va achiziţiona doze suplimentare de vaccin contra variolei maimuţei

Comisia Europeană a anunţat, luni, achiziţionarea a 54.530 de doze suplimentare de vaccin contra variolei maimuţei. Dozele suplimentare de vaccin contra variolei maimuţei sunt achiziționate în cadrul contractului cu laboratorul danez Bavarian Nordic, pe fondul îngrijorărilor legate de creşterea numărului de cazuri cu aproape 50% în Uniunea Europeană într-o săptămână, informează AFP.

Numărul dozelor cumpărate în numele ţărilor europene a ajuns acum la 163.620, a precizat executivul european într-un comunicat. 

Citește și - Variola maimuţei, veste bună. Cum se vindecă cei care suferă de această maladie

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că este îngrijorată de numărul în creştere al cazurilor de variola maimuţei în Uniunea Europeană.  Avem acum peste 7.000 de cazuri în Uniunea Europeană, echivalentul unei creşteri de aproape 50% faţă de săptămâna trecută, potrivit acesteia.

Europa este regiunea cu cele mai multe cazuri de variola maimuţei la nivel global. Vezi știrea aici!

Citește și - SUA îşi consolidează campania de vaccinare împotriva variolei maimuţei

Autorităţile sanitare americane au anunţat marţi distribuirea imediată a 56.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei - de cinci ori mai mult decât numărul de doze deja distribuite - în zonele cu transmitere virală puternică, informează AFP.

Până acum, vaccinarea era propusă doar pentru persoanele care prezentau o expunere cunoscută la această boală. Autorităţile sanitare americane recomandă de acum înainte ca vaccinurile să fie administrate şi 'persoanelor expuse recent la variola maimuţei care ar fi putut să nu fie identificate prin anchete epidemiologice şi prin căutarea contacţilor', a anunţat Rochelle Walensky, directoarea Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie sanitară din Statele Unite.

Sunt vizaţi, de exemplu, bărbaţii implicaţi în relaţii sexuale cu alţi bărbaţi care au avut recent mai mulţi parteneri sexuali într-un spaţiu în care prezenţa variolei maimuţei este cunoscută sau într-o zonă în care această maladie se propagă. Aproximativ 4.700 de cazuri au fost detectate de la începutul lunii mai la nivel mondial, dintre care 306 în Statele Unite, însă niciunul nu a fost mortal până în prezent, a precizat Rochelle Walensky. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel