Botănoiu (MADR): România trebuie să aibă o altă abordare pe partea de procesare

România a importat în doi ani şi şapte luni produse agroalimentare de 16 miliarde de euro din statele membre ale Uniunii Europene, dar a exportat de numai 10 miliarde de euro, diferenţa provenind din schimburile de produse cu valoare adăugată mare, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, la un eveniment pe teme agricole.

"În doi ani şi şapte luni au fost importate, în total, 22 de milioane de tone de produse agroalimentare din UE şi state terţe şi au fost exportate 44 de milioane de tone. În această balanţă constatăm că importurile din statele terţe sunt valoric la 3,5 miliarde de euro, iar exporturile la 5,5 miliarde de euro. În situaţia satelor membre UE am importat de 16 miliarde de euro şi am exportat, cu ghilimele de rigoare pentru ca sunt schimburi comerciale, de 10 miliarde de euro, iar această diferenţă vine tocmai din acest schimb de produse cu valoarea adăugată mare. Sigur că eu nu sunt de acord să nu mai consumăm croissante, dar România produce astăzi de o calitate extraordinară şi are calitate la orice produs, de la miere, unde suntem pe primul loc, la porumb şi floarea soarelui. De acea avem nevoie de măsuri pentru menţinerea investiţiilor, şi mai ales a procesării în zonele rurale. Sunt investiţii care trebuie făcute în perioada următoare", a explicat oficialului MADR, scrie Agerpres.

El susţine că România trebuie să aibă o altă abordare pe partea de procesare. "Dacă nu vom crea produse cu valoare adăugată mare şi vom fi exportatori neţi de materii prime, vom exporta în continuare subvenţii şi munca fermierilor din România. (...) De asemenea, Europa trebuie să îşi aleagă foarte bine ţintele pentru că din acel exportator net de produse agroalimentare s-ar putea să pice în acea latură, nu numai că nu îşi asigură produsele de calitate, dar s-ar putea să fie dependentă de importuri", a mai spus Daniel Botănoiu.

Daniel Botănoiu a participat marţi la conferinţa " ZF Agribusiness'19: Cum poate agricultura să devină motorul principal al economiei?", eveniment organizat de Ziarul Financiar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel