Mike Pompeo, scrisoare pentru Bogdan Aurescu, în plină pandemie COVID-19. Ce transmite secretarul de stat al SUA

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit marţi, 17 martie 2020, pe ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Cei doi oficiali au trecut în revistă situaţia deosebită creată de epidemia de COVID-19 şi măsurile excepţionale luate la nivel global, precum şi provocările cu care se confruntă statele în acest context.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a înmânat ministrului Bogdan Aurescu o scrisoare din partea secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo. Prin intermediul acestei scrisori, secretarul de stat Pompeo îi mulţumeşte personal şefului diplomaţiei române pentru buna colaborare avută pe canale diplomatice cu România, inclusiv prin intermediul Ambasadei României la Washington şi a Consulatului General din Los Angeles, pentru repatrierea în siguranţă a cetăţenilor europeni, inclusiv români, care se aflau pe nava Grand Princess.

Ce a transmis Mike Pompeo



Secretarul de stat Mike Pompeo atrage atenţia că această excelentă cooperare, care s-a desfăşurat în condiţii deosebit de complexe, reflectă prietenia solidă dintre România şi Statele Unite, precum şi contribuţia valoroasă a României la nivel european şi internaţional. Înaltul oficial american a adresat, cu acest prilej şi în contextul celebrării în 2020, a 140 de ani de relaţii diplomatice România-SUA, invitaţia ca ministrul Bogdan Aurescu să efectueze la începutul lunii aprilie, sau cât mai curând posibil când situaţia o va permite, o vizită la Washington.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a mulţumit pentru mesajul adresat de către Mike Pompeo şi a exprimat aprecierile deosebite ale părţii române pentru sprijinul acordat de SUA în această perioadă şi nu numai.

Şeful diplomaţiei române a arătat că partea română doreşte menţinerea priorităţii de a organiza, în măsura în care actualele condiţii permit, a următoarei sesiuni a Dialogului Strategic România-SUA, care este planificată să se desfăşoare în prima parte a anului la Washington. De asemenea, a arătat că va face tot posibilul să dea curs invitaţiei adresate de omologul american.

Ce a afirmat Bogdan Aurescu



Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat faptul că, în această perioadă complexă, trebuie păstrate în atenţie, în paralel cu eforturile corelate epidemiei cu care se confruntă ţările, şi proiectele strategice şi priorităţile de politică externă, care să contribuie la creşterea suplimentară a securităţii cetăţenilor. A asigurat că diplomaţia română îşi continuă activitatea în parametri normali, cu respectarea condiţiilor specifice generate de situaţia actuală.

Cei doi oficiali au discutat şi despre cooperarea în domeniul apărării şi al securităţii şi a existat un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Republica Moldova.

Totodată, au fost trecute în revistă evoluţiile pozitive înregistrate pe palierul Iniţiativei celor Trei Mări, inclusiv în contextul anunţului recent făcut de SUA cu privire la alocarea a sumei de 1 miliard de dolari pentru investiţii în proiecte energetice în cadrul Iniţiativei. A fost agreată continuarea coordonării apropiate dintre România şi SUA în pregătirea eficientă a rezultatelor Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări de la Tallinn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel