Boală gravă de creier, legătură cu COVID-19. Semnal de ALARMĂ tras de specialişti: Mai devastatoare decât coronavirusul

Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ

O femeie infectată cu COVID-19 a dezvoltat o afecţiune gravă a creierului, motiv pentru care specialiştii trag un semnal de alarmă. 

O femeie în vârstă de 58 de ani din Detroit, SUA, a dezvoltat o afecţiune rară a creierului, în timp ce era infectată cu COVID-19. Aceasta a fost diagnosticată şi cu encefalopatie necrotizantă acută. Potrivit medicilor, o astfel de boală poate fi declanşată în mod obişnuit de infecţii virale. 

Cu toate astea, specialiştii spun că "încă nu a fost demonstrată legătura directă cu noul coronavirus, însă această complicaţie este mai devastatoare decât o boală de plămâni". 

"Trebuie să ne gândim la cum vom trata pacienţii cu boli neurologice grave în paradigma COVID-19, pentru că această afecţiune este mai gravă decât una la plămâni", a spus dr. Ellissa Fory, neurologul care a pus diagnosticul. 

Testele pentru infecţii virale, NEGATIVE

Femeia în vârstă de 58 de ani a fost internată după ce a prezentat simptome de COVID-19 (tuse, febră) pentru trei zile consecutiv. La spital, femeia părea confuză, letargică şi dezorientată. Însă testele pentru infecţii virale, precum herpes, varicela şi West Nile au fost negative. Nici măcar fluidul cerebrospinal nu prezenta urme de infecţii bacteriene. Astfel, medicii au decis să o testeze pentru COVID-19, test la care rezultatul a fost pozitiv. 

Cu toate astea, radiografia realizată cu Computerul Tomogra a scos la iveală o deteriorare a ţesutului din talamus, o structură din centrul creierului care duce informaţii senzoriale de la creier la restul organelor, scrie livescience.com.

Astfel, femeia a fost diagnosticată cu encefalopatie necrotizantă acută, boală care, dacă nu este tratată, poate duce la comă, probleme ale ficatului şi afecţiuni neurologice. 

Cum apare afecţiunea 

Această boală rară apare, de regulă, după o infecţie virală, care declanşează o aşa numită "furtună" de citokină în sânge. Citokina distruge ţesutul care înconjoară vasele de sânge din creier, lucru care poate duce la o hemoragie. 

Deşi medicii nu au reuşit să demonstreze legătura directă dintre COVID-19 şi această afecţiune rară, un studiu recent apărut în publicaţia Lancet arată că pacienţii COVID-19 sunt vulnerabili în faţa unor astfel de "furtuni de citokină". În plus, jurnalul de ştiinţe medicale Cureus descrie cazul unui pacient de 74 de ani, pozitiv COVID 19, care manifestă semne de encefalopatie. 

Semnal de alarmă tras de specialişti 

"Dacă pacienţii cu probleme neurologice nu sunt consideraţi în testarea pentru COVID-19, atunci am putea avea o problemă mondială cu medicii şi cadrele medicale care au grijă de astfel de pacienţi. În plus, problemele s-ar putea extinde şi în afara spitalelor, dacă un astfel de pacient nu este testat şi pentru COVID-19", mai transmit specialiştii care au redactat studiul Cureus ante menţionat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel