Biterapia pe bază de clorochine nu este recomandată. Ce spun experţi din SUA

Experții medicali din Statele Unite ale Americii au făcut noi cercetări în privința tratamentelor pe bază de clorochine. Iată ce au descoperit. 

Un grup de experţi americani, sub egida Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, a transmis în mod oficial că nu recomandă medicilor să îşi trateze pacienţii cu COVID-19 prin combinaţia hidroxiclorochină şi azitromicină din cauza riscurilor pentru inimă, informează miercuri AFP, scrie Agerpres. 

"Cu excepţia contextului studiilor clinice, grupul (...) recomandă să nu se utilizeze următoarele medicamente pentru tratamentul COVID-19: combinaţia de hidroxiclorochină şi azitromicină, din cauza potenţialelor toxicităţi", a avertizat grupul în directivele clinice publicate marţi, recomandând de asemenea să nu fie folosit medicamentul anti-HIV lopinavir/ritonavir.

Gestionarea pacienților cu noul coronavirus 

Grupul reuneşte zeci de reprezentanţi ai NIH, organizaţiilor profesionale ale medicilor, universităţi, unităţi spitaliceşti şi agenţii federale. Acesta formulează linii directoare pentru gestionarea pacienţilor cu noul coronavirus, pe baza studiilor efectuate până în prezent.

"În prezent niciun medicament nu s-a dovedit că este sigur şi eficient în tratarea COVID-19", a scris grupul de experţi.

Nu există studii riguroase 

În ceea ce priveşte administrarea de hidroxiclorochină fără antibioticul azitromicină, precum şi a antiviralului remdesivir, grupul a explicat că nu există deocamdată studii riguroase pentru a se putea stabili o anumită direcţie.

"Nu există suficiente date clinice pentru a recomanda sau a nu recomanda clorochinina sau hidroxiclorochina", au scris experţii din grup.

"În cazul în care sunt utilizate clorochina sau hidroxiclorochina, clinicienii ar trebui să monitorizeze pacientul pentru apariţia de reacţii nedorite, cu precădere intervalul QTc", au avertizat ei. Aceasta înseamnă că aceste molecule pot provoca, la unii pacienţi, probleme de ritm cardiac, un efect cunoscut deoarece medicamentul a fost utilizat vreme îndelungată contra malariei.

Hidroxiclorochina se administrează în biterapie

Hidroxiclorochina se administrează în biterapie cu antibioticul azitromicină în numeroase spitale din întreaga lume, iar cocteilul este promovat în special de medicul francez Didier Raoult. Acesta este criticat de experţi, care argumentează că este nevoie de studii clinice mai riguroase pentru a se afla dacă într-adevăr acest cocteil de molecule este cel care a ajutat mulţi dintre pacienţii săi să se vindece de COVID-19. Astfel de studii sunt în curs.

Preşedintele american Donald Trump a apreciat iniţial această biterapie drept un "cadou din cer", însă recent, în faţa controverselor şi după ce medicii au raportat rezultate îngrijorătoare, nu a mai evocat clorochina, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel