Banii dați de Boc și Oprescu pentru Catedrala Neamului, în raportul Curții de Conturi

catedrala
catedrala

Raportul Curții de Conturi dezvăluie cum a fost jefuită România de guvernarea portocalie. Un capitol distinct îl reprezintă fondurile care au intrat în cutia milei a Bisericii Ortodoxe Române, bani dați de fostul premier Emil Boc în 2011 pentru ridicarea Catedralei Neamului.

Boc a dat, Biserica  a luat, numele Domnului fie lăudat. Așa poate fi caracterizată milostenia fostului premier Emil Boc, care în 2011 a donat BOR 8  milioane de euro, din fondul de rezervă al statului, într-o perioadă în care se propovăduia austeritatea din cauza crizei.

În acest caz nu trebuie uitat nici primarul General, Sorin Oprescu,  care a vărsat și domnia sa câteva milioane de euro în cutia milei, fapt care nu este totuși cuprins în raportul Curții de Conturi.

Catedrala Mântuirii Neamului e un proiect gigant, pentru care sunt necesare 120 de milioane de euro. Numai pentru construcţia la roşu, iar pentru terminarea edificiului ar mai necesari circa 80 de milioane de euro. În fiecare an, Biserica Ortodoxă cere autorităţilor locale şi Guvernului finanţare, pe baza a două legi. În 2011, arată Curtea de Conturi, după ce Biserica a cerut finanţare, Guvernul a dat din fondul de rezervă al statului 8 milioane de euro.

 Reprezentanţii Patriarhiei, contactaţi telefonic de Antena 3, spun că legea Catedralei şi cea a Cultelor le dă dreptul la finanţare şi că nu au de unde să ştie de unde anume ia Guvernul banii.

 Şi enoriaşii, dar şi administraţiile locale au contribuit cu bani. Valoarea exactă a sumei strânse din donaţii nu e cunoscută, Patriarhia va face un calcul la sfârşitul lunii viitoare. Totuşi, pe site-ul Catedralei Mântuirii Neamului, Biserica spune că s-a strâns 15 la sută din suma necesară construirii lăcaşului de cult.

 O parte din cele 8 milioane de euro date de Guvern din fondul de rezervă în 2011 au ajuns, spune Curtea de Conturi, şi la aşezământul românesc din Ierihon. Un hotel în toată regula care a stârnit un imens scandal la Ierusalim chiar în 2011. Patriarhia Ierusalimului a întrerupt comuniunea cu şefii Bisericii Ortodoxe de la Bucureşti pentru că aşezământul a fost ridicat fără aprobare. Aşezământul a fost catalogat drept o afacere a Bisericii Ortodoxe Române. N-ar fi de mirare, în condiţiile în care reporterii Observator au descoperit mai multe clădiri ale Bisericii, care ar fi trebui să fie centre sociale, însă sunt hoteluri şi localuri pentru nunţi.

 Potrivit unor estimări, averea Bisericii Ortodoxe Romane se ridică la 3 miliarde de euro. BOR gestionează peste 35.000 de hectare de pădure şi tot atâtea hectare de teren arabil, zeci de hoteluri, restaurante, ferme agricole şi viticole.

Construcția faraonică pe care dorește să o construiască Biserica va avea o capacitate de circa 5.000 de locuri. De asemenea, Catedrala va avea o înălțime de  100 m, va dispune de 114 lifturi dar și  700 locuri de parcare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel