Președintele Joe Biden a declarat luni că SUA ar interveni militar dacă China ar invada Taiwanul, precizând că povara de a proteja Taiwanul este „și mai puternică” după invazia Rusiei în Ucraina. A fost una dintre cele mai puternice declarații prezidențiale în sprijinul autoguvernării din ultimele decenii.
Biden, la o conferință de presă la Tokyo, a spus „da” când a fost întrebat dacă este dispus să se implice militar pentru a apăra Taiwanul dacă China ar invada. „Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a adăugat el.
În mod tradițional, SUA au evitat să ofere Taiwanului o astfel de garanție explicită de securitate, cu care nu mai are un tratat de apărare reciprocă, menținând în schimb o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la cât de departe ar fi dispusă să meargă dacă China ar invada.
Legea relațiilor cu Taiwan din 1979, care a guvernat relațiile SUA cu insula, nu cere ca SUA să intervină militar pentru a apăra Taiwanul dacă China invadează, ci face ca politica americană să se asigure că Taiwanul are resursele necesare pentru a se apăra.
Vorbind alături de prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, Biden a spus că orice efort al Chinei de a folosi forța împotriva Taiwanului „pur și simplu nu ar fi potrivit”, adăugând că „va disloca întreaga regiune și va fi o altă acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.
China și-a intensificat provocările militare împotriva Taiwanului (domocratic) în ultimii ani, cu scopul de a-l intimida să accepte cererile Beijingului de a se uni cu statul comunist.
„Ei flirtează deja cu pericolul chiar acum, zburând atât de aproape și toate manevrele care sunt întreprinse”, a spus Biden despre China.
În cadrul politicii „o singură Chină”, SUA recunosc Beijingul ca guvern al Chinei și nu are relații diplomatice cu Taiwan. Cu toate acestea, SUA mențin contacte neoficiale, inclusiv o ambasadă de facto în Taipei, capitala, și furnizează echipament militar pentru apărarea insulei.
Biden a spus că „așteptările” lui sunt că China nu va încerca să pună mâna pe Taiwan cu forța, dar a spus că evaluarea „depinde de cât de puternică arată lumea că acest tip de acțiune va duce la dezaprobarea pe termen lung din partea restul comunității (internaționale)”.
El a adăugat că descurajarea Chinei de a ataca Taiwanul a fost unul dintre motivele pentru care este important ca președintele rus Vladimir Putin „să plătească un preț scump pentru barbaria sa în Ucraina”, pentru ca China și alte națiuni să nu înțeleagă că o astfel de acțiune este acceptabilă.
Temându-se de escaladarea Rusiei cu arme nucleare, Biden a exclus rapid să pună forțele americane în conflict direct cu Rusia, dar a investit miliarde de dolari în asistență militară, care a ajutat Ucraina să reziste la atacul Rusiei.
Nu este prima dată când Biden se angajează să apere Taiwanul împotriva unui atac chinez, doar pentru ca oficialii administrației să susțină ulterior că nu a avut loc nicio schimbare în politica americană.
Într-o dezbatere CNN în octombrie, Biden a fost întrebat despre utilizarea armatei americane pentru a apăra Taiwan și a răspuns: „Da, avem angajamentul de a face asta”.
Comentariile lui Biden au venit chiar înainte ca acesta să lanseze oficial un pact comercial Indo-Pacific mult așteptat, care exclude Taiwanul.
Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a confirmat duminică că Taiwan nu se numără printre guvernele semnatare ale pactului menit să permită SUA să colaboreze mai strâns cu economiile cheie asiatice în probleme precum lanțurile de aprovizionare, comerțul digital, energie verde și lupta anticorupție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu