Bebelușul născut cu o formă gravă de Covid-19 a fost externat din spital

Foto ilustrativ / Imagine de Zozz_ de la Pixabay
Foto ilustrativ / Imagine de Zozz_ de la Pixabay

Bebelușul născut cu o formă gravă de Covid-19, transferat intubat de la Maternitatea Botoșani, a fost externat de medicii din Suceava. 

Medicii din Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” au reușit să salveze bebelușul din Botoșani, născut prematur în data de 5 martie a.c., cu o formă gravă de Covid-19, transferat intubat de la Maternitatea Botoșani. După două luni de luptă cu boala, copilul a fost externat sănătos, în data de 7 mai, anunță Monitorul de Suceava.

Purtătorul de cuvânt al spitalului sucevean, dr. Dan Teodorovici, a declarat că „a fost un efort din partea întregii secții Neonatologie, cu o colaborare de excepție a colegilor de la Laboratorul de biologie moleculară, în special a doamnei doctor Roxana Filip, precum și a colegilor din secția de Boli Infecțioase, în special a doamnei doctor Monica Terteliu”.

Potrivit doctorului Teodorovici, proba pentru testul RT PCR prelevată de la copil a fost secvențiată la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, la Laboratorul de Metagenomică și Biologie Moleculară, și astfel s-a descoperit că bebelușul este infectat cu tulpina britanică a SARS-CoV-2. Medicul a precizat că micul pacient a fost pozitiv timp de 6 săptămâni.

Medicul Mihaela Babliuc, despre cum s-a produs infectarea copilului

Medicul de caz Mihaela Babliuc crede că, cel mai probabil, infectarea s-a produs în timpul vieții intrauterine, dat fiind faptul că nou născutul a fost pozitiv la mai puțin de 24 ore de la naștere și nu a intrat în contact cu mama deloc.

„A fost extras prin cezariană, iar personalul de la maternitate, cu care a intrat copilul în contact, a fost testat și absolut toți au avut rezultat negativ”, a explicat dr. Teodorovici, cu sublinierea că totuși modul de infectare nu poate fi precizat cu certitudine, ci doar cu cea mai mare probabilitate.

De asemenea, a spus acesta, este foarte posibil ca factorul declanșator al nașterii premature să fi fost tocmai infecția cu SARS-CoV-2.

Pe lângă problemele cauzate de Covid-19, bebelușul și medicii care l-au îngrijit au avut de luptat și cu riscurile prematurității. Dr. Teodorovici a mai spus că întregul colectiv de la Neonatologie a stat zi și noapte lângă bebeluș și a făcut eforturi susținute pentru salvarea lui.

Băiețelul a fost încă de la naștere, pentru o perioadă lungă de timp, în stare extrem de gravă, cu prognostic rezervat din partea medicilor și a primit inclusiv sânge și plasmă cu titru mare de anticorpi.

Sursă: Monitorul de Suceava

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel