Bărbat, mort din cauza unei supradoze de paracetamol. Dr. Radu Țincu, AVERTISMENT: Toxicitatea poate apărea și la doze UZUALE

Sursă foto: Facebook Radu Țincu
Sursă foto: Facebook Radu Țincu

Cazul bărbatului din Botoșani care a murit din cauza unei supradoze de paracetamol a stârnit un val de reacții în rândul medicilor. Doctorul Radu Țincu avertizează că toxicitatea acestui medicament poate apărea și la dozele uzuale.

„Paracetamolul, chiar dacă e un medicament uzual pe care îl folosim cu toții și e fără prescripție medicală, poate determina toxicitate. Ea poate să apară chiar și la doze uzuale, dacă avem o boală hepatică cronică sau dacă îl combinăm cu alte medicamente care se metabolizează hepatic sau dacă luăm o supradoză. Înțeleg că acea persoană a luat două comprimate la 4 ore, asta înseamnă mai mult de 6 grame de paracetamol. Doza toxică e pe undeva pe la 4 grame la o persoană adultă și, pentru că a luat mai multe zile, asta a determinat hepatită acută toxică cu insuficiență hepatică fulminantă. Cel mai probabil, aceasta a fost cauza decesului”, a explicat Radu Țincu la Digi24.

VEZI ȘI: Un bărbat din Botoșani a murit din cauza unei SUPRADOZE de PARACETAMOL

Când se iau doze mai mici de paracetamol

„Paracetamolul trebuie să-l folosim doar cu supraveghere medicală și trebuie să ne informăm măcar medicul de familie că vrem să folosim acest medicament, dacă avem boli cronice hepatice trebuie să luăm doze mai mici. Și, ce este foarte important, sunt mulți pacienți care combină mai multe medicamente cu aceeași substanță activă, dar cu alte denumiri. Au fost pacienți care au luat mai multe tipuri de medicamente care conțineau paracetamol și și-au supradozat această substanță.”, a spus Radu Țincu.

 

Semnele intoxicației pot apărea prea târziu

„Hepatita acută toxică se dezvoltă insidios până când se distruge ficatul, până când apare insuficiența hepatică cu apariția imposibilității epurării și vine starea de comă. Nu sunt semne preexistente decât atunci când situația devine cu adevărat gravă și când rămâne prea puțin ficat, din punctul de vedere al țesutului, pentru a putea face față funcțiilor fiziologice. Nu are efect antiviral, e doar analgezic și antitermic. Folosirea pe termen lung nu face decât să epuizeze capacitatea ficatului. Mulți dintre acești pacienți au și altă medicamentație, mulți consumă și alcool, această combinație poate să determine hepatita toxică”, a punctat medicul.

VEZI ȘI: Bărbat, mort din cauza unei supradoze de paracetamol. Valeriu Gheorghiță: Este un semnal de ALARMĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel