Banca Italiei cere reguli speciale pentru băncile mici

 Guvernatorul Băncii Italiei Ignazio Visco a cerut sâmbătă elaborarea de reguli europene speciale pentru gestionarea problemelor financiare întâmpinate de unele bănci de dimensiuni mici. Acesta le-a cerut băncilor să fie mai deschise la posibile fuziuni care să reducă costuri excesive, arată Reuters.

Visco a spus că regulile europene implementate în urma crizei financiare globale au făcut mai dificilă găsirea de soluții pentru când o instituție de credit de dimensiuni reduse intră în probleme. Sectorul bancar fragmentat din Italia a fost lovit de o serie de semi-falimente ale unor bănci mai mici cauzate de lunga stagnare economică a țării, cel mai recent exemplu fiind Popolare di Bari, din finalul lui 2019, cel mai mare creditor din sudul subdezvoltat.

Asta a însemnat că guvernul italian și celelalte bănci au fost nevoite să intervină, preluând costurile, ceea ce a atras semne de întrebare și asupra activității de supraveghere efectuată de banca centrală a Italiei.

Fuziunile între băncile mici

Visco a declarat că modelul tradițional de banking oferă în prezent câștiguri reduse, ceea ce afectează în mod special băncile mici și mijlocii care au dificultăți în a-și îmbunătăți bilanțurile și a găsi investitori care să asigure capitaluri noi atunci când devin neprofitabile.

Guvernatorul băncii centrale italiene a spus că fuziunile ar putea ajuta băncile de mici dimensiuni în condițiile în care costurile la băncile cu active reduse și un model de business tradițional se situează în medie la 72% din venituri, în comparație cu 66% la rivalii mai mari.

Reguli speciale de gestionare a crizei la bănci precum și o schemă unică de asigurare a depozitelor în zona euro sunt pași necesari ce trebuie făcuți pentru integrarea blocului comunitar, a spus Visco, care a cerut de asemenea introducerea unui instrument de creditare comun, garantat, fără riscuri.

Sub regulile europene actuale, "singura cale înainte în cazul unei crize este lichidarea activelor în rate (eng. liquidation by installment - n.red.), ceea ce rezultă într-o pierdere de valoare și în riscuri de contagiune", a spus sâmbătă Visco, în cadrul conferinței anuale Assiom-Forex.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel