Avertizarea care anunța probleme de securitate la laboratorul cu virusuri din Wuhan. Controverse majore privind apariția COVID-19

Riscul de apariție a unei noi pandemii, asemănătoare cu SARS, se cunoștea de câțiva ani, iar un laborator de Wuhan, China, cu un grad înalt de securitate lucra tocmai pentru a afla cum să prevină acest lucru. Iată dacă virusul vine totuși din laborator, sau de la animale. 

Cu doi ani înainte ca noua pandemie de coronavirus să blocheze lumea, oficialii Ambasadei SUA au vizitat de câteva ori o unitate de cercetare chineză din orașul Wuhan și au trimis două avertismente oficiale înapoi la Washington cu privire la siguranța inadecvată a laboratorului care desfășura studii riscante asupra coronavirusurilor din lilieci, scrie washingtonpost.com.

Au existat discuții în guvernul Statelor Unite cu privire la situația în care acest laborator din Wuhan sau altul este sursa virusului, chiar dacă încă au apărut dovezi concludente.

Comunicat ascuns de Institutul de Virologie Wuhan

În ianuarie 2018, Ambasada SUA la Beijing a făcut pasul neobișnuit de a trimite în mod repetat diplomați științifici din SUA la Institutul de Virologie Wuhan (WIV), care a devenit în 2015 primul laborator al Chinei care a atins cel mai înalt nivel de siguranță internațională în domeniul bio-cercetării (cunoscut sub numele de BSL-4). WIV a emis un comunicat de presă în limba engleză despre ultima dintre aceste vizite, care a avut loc la 27 martie 2018. Delegația americană a fost condusă de Jamison Fouss, consulul general din Wuhan, și Rick Switzer, consilierul ambasadei de mediu, știință, tehnologie și sănătate. Săptămâna trecută, WIV a șters acest comunicat de pe site-ul său web, deși rămâne arhivată pe internet.

Ceea ce au aflat oficialii americani în timpul vizitelor i-a preocupat atât de mult, încât au expediat două mesaje diplomatice clasificate drept ”sensibile”, la Washington. Ei au avertizat cu privire la punctele slabe de siguranță și management la laboratorul WIV și au propus mai multă atenție și ajutor. Primul mesaj avertizează, de asemenea, activitatea laboratorului pe coronavirusuri de lilieci și potențialele lor transmisii umane care ar reprezenta riscul unei noi pandemii asemănătoare SARS.

În noiembrie 2017, chiar înainte de vizita oficialilor americani, echipa Shi a publicat cercetări care arată că liliecii pe care i-au colectat dintr-o peșteră din provincia Yunnan provin foarte probabil din aceeași populație de lilieci care a creat coronavirusul SARS în 2003.

De unde vine virusul? Din laborator sau de la animale?

Cercetarea a fost concepută pentru a preveni următoarea pandemie asemănătoare cu SARS, anticipând modul în care ar putea apărea. Dar chiar și în 2015, alți oameni de știință au pus la îndoială dacă echipa Shi își asumă riscuri inutile. În octombrie 2014, guvernul SUA a impus un moratoriu pentru finanțarea oricărei cercetări care face un virus mai mortal sau contagios.

După cum au subliniat mulți, nu există dovezi că virusul care afectează lumea a fost conceput în laborator; oamenii de știință sunt în mare măsură de acord că provine din animale. Dar nu este același lucru cu a spune că nu a venit din laboratorul, care a petrecut ani buni testând coronavirusurile la animale, a spus Xiao Qiang, un om de știință de cercetare la Școala de Informații de la Universitatea din California din Berkeley.

Există îngrijorări similare cu privire la laboratorul de control și prevenție a bolilor din apropierea Centrului Wuhan, care funcționează la nivelul 2 de biosecuritate, un nivel semnificativ mai puțin sigur decât standardul de nivel 4 revendicat de laboratorul de virologie al Institutului Wuhan, a spus Xiao. Acest lucru este important deoarece guvernul chinez refuză încă să răspundă la întrebări de bază despre originea noului coronavirus, în timp ce suprimă orice încercări de a examina dacă vreun laborator a fost implicat.

Laboratorul suspect

În interiorul administrației Trump, mulți oficiali de securitate națională au suspectat de mult că fie WIV-ul, fie laboratorul Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor din Wuhan a fost sursa noului focar de coronavirus.

Shi și alți cercetători WIV au negat categoric că acest laborator a fost originea pentru noul coronavirus. Pe 3 februarie, echipa ei a fost prima care a raportat public că virusul cunoscut sub numele de 2019-nCoV a fost un coronavirus derivat din lilieci.

Între timp, guvernul chinez a pus un blocaj total asupra informațiilor legate de originea virusului. Beijingul încă a oferit experților din SUA mostre de coronavirus nou colectate din primele cazuri. Laboratorul din Shanghai, care a publicat genomul coronavirusului nou pe 11 ianuarie, a fost rapid închis de autorități. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel