EXCLUSIV  Augustin Buzura, destituit de Traian Băsescu. Daniel Cristea-Enache: Suna Ambasada SUA și îi lăsa să aștepte pentru că vorbea cu mine

Sursă foto: Facebook Fundația Culturală Augustin Buzura
Sursă foto: Facebook Fundația Culturală Augustin Buzura

În cadrul emisiunii De Ce Citim, criticul literar Daniel Cristea-Enache a rememorat niște amintiri pe care le are cu Augustin Buzura.

Criticul literar Daniel Cristea Enache a rememorat, în cadrul emisiunii De Ce Citim, aprecierea pe care prozatorul și eseistul Augustin Buzura o avea față de acesta, fiind singurul care s-a solidarizat cu omul de cultură în momentul în care a fost destituit de la Fundația Culturală Română:

„Atunci când Augustin Buzura a fost debarcat de la Fundația Culturală Română de către președintele de atunci, proaspăt instalat, Traian Băsescu, care a început revoluția și reforma eliminându-l pe Augustin Buzura de la această instituție, s-a întâmplat ca eu să fiu singurul care și-a dat demisia, în solidaritate cu Augustin Buzura. În rest, nimeni dintre cei care fusese angajați înaintea mea, nu s-a simțit obligat să facă un asemenea gest. Asta i-a făcut lui un mare bine, mi-a spus ulterior, fiindcă l-a ajutat moral și psihologic. Și-a zis: Uite domn’le, un tânăr și-a dat demisia pentru mine. Am stat alături de Augustin Buzura aproape 6 ani la editura Fundației Culturale Române.

Am putut să văd un om care era puternic, care avea un loc important în sistemul social, care și-l merita cu prisosință și care atunci când, de pildă, secretara îl chema la telefon, spunea: Să aștepte Ambasada americană că eu am de vorbit cu Daniel Cristea-Enache. M-am simțit ca într-un roman, părea o replică..., dar era din realitatea propriu-zisă. Discuția a durat vreo jumătate de oră, primea foarte multe telefoane și mesaje și pe toate le punea în pending, cum zicem noi astăzi, pentru că avea o întâlnire cu un tânăr de 25 de ani.

A fost pentru mine o scenă definitorie pentru felul de a fi al lui Augustin Buzura, nu numai pentru puterea lui reală în sistemul socio-cultural, ci și pentru atenția lui față de interlocutor. Nu era genul de om care să facă mai multe lucruri în același timp, într-un mod mai superficial, ci un om care atunci când vorbea cu tine îți acorda întreaga lui atenție și întreaga lui încredere“, a conchis criticul literar.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Ce sunt avangardiștii culturali? Criticul Daniel Cristea-Enache, paralelă cu sensul primar al cuvântului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel