Armă cibernetică așa cum nu s-a mai văzut

internet
internet

Kaspersky Lab a descoperit un program periculos extrem de sofisticat, care este folosit ca armă cibernetică împotriva mai multor ţări. Complexitatea şi funcţionalităţile noului malware le depăşesc cu mult pe cele ale ameninţărilor informatice cunoscute până în prezent.

Acesta a fost descoperit de experţii Kaspersky Lab în timpul unei investigaţii iniţiate la cererea Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, un organism specializat al ONU, cu sediul la Geneva. Programul periculos, identificat de produsele Kaspersky Lab cu numele Worm.Win32.Flame, a fost creat pentru spionaj cibernetic şi are capacitatea de a fura date confidenţiale, de a face capturi de ecran, a strânge informaţii despre sistemele atacate, fişierele stocate, datele de contact şi poate înregistra chiar conversaţii audio, dacă acel computer are ataşat un microfon (inclusiv de la camera web), scrie economica.net.

Cercetarea independentă a fost iniţiată de ITU şi Kaspersky Lab în urma unei serii de incidente provocate de un alt malware foarte periculos şi necunoscut până în prezent, numit Wiper. Acesta a şters informaţii de pe mai multe computere localizate în zona de vest a Asiei. Analiza Wiper este încă în desfăşurare, dar, în timpul procesului, experţii Kaspersky Lab, în colaborare cu ITU, l-au identificat pe Flame.

Cercetările preliminare indică faptul că acest malware există „in the wild” (fără să fi fost detectat până acum) de mai bine de doi ani, adică din luna martie 2010. Din cauza nivelului extrem de complex, dar şi a naturii direcţionate a atacurilor (nu ataca decât anumite ţinte), niciun software antivirus nu a reuşit să-l identifice.

Cu toate că funcţionalităţile lui Flame diferă de cele ale deja celebrelor arme cibernetice Duqu şi Stuxnet, geografia atacurilor, exploatarea anumitor vulnerabilităţi software şi faptul că doar anumite computere sunt vizate de atacuri îl plasează în aceeaşi categorie a super-armelor cibernetice.

Scopul principal al lui Flame este spionajul cibernetic, prin furtul de informaţii de pe computerele infectate. Astfel de informaţii sunt trimise unor servere de comandă şi control localizate în diferite colţuri ale lumii.

Natura diversificată a datelor sustrase, adică documente, capturi de ecran, înregistrări audio şi interceptarea traficului de reţea, fac din Flame unul dintre cele mai avansate şi complexe instrumente de atac descoperite vreodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel