Arafat, despre pandemie: Riscul să avem valuri peste valuri este unul foarte serios

Foto: Guvern
Foto: Guvern

Riscul de a avea valuri peste valuri ale pandemiei de COVID-19 este unul „foarte serios”, dar acest lucru nu ține de o țară, ci de regiuni, mai ales acelea unde accesul la vaccin este limitat, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat.

„Avem medici care sunt obosiți și este de înțeles acest lucru. Din păcate, nu putem să nu ne facem treaba. Medicii își vor face treaba mai departe”, a spus Raed Arafat, miercuri seară, la Digi 24.

Acesta este de părere că valul 4 al pandemiei poate să aibă un număr mai mare de persoane afectate. „O să vedem cât de mare va fi impactul pe ATI. Până acum, se vede o creștere semnificativă și rapidă. Totuși, existența unui număr de persoane vaccinate - chiar dacă este un procent mai mic decât în restul Europei și din restul majorității țărilor europene – avem o parte dintre oameni protejați să nu ajungă la forme grave. Dar, având în vedere că avem un procent mare de persoane nevaccinate, există riscul să avem în continuare un număr semnificativ în ATI, care să ajungă la oxigen, la terapie intensivă și, din păcate, chiar să ajungă la sechele grave sau la deces”, a spus Raed Arafat.

Întrebat despre remarca Ursulei von der Layer, potrivit căreia vom avea de-a face cu o „pandemie a nevaccinaților”, Raed Arafat a spus că, de fapt, către asta ne deplasăm, iar riscul de a exista „valuri peste valuri” este unul foarte mare.

„Țările care au reușit să vaccineze un procent mare, cum e Danemarca, care a vaccinat peste 80% din populație, deja a luat măsuri pentru reducerea restricțiilor și anularea lor. (...) Riscul să avem valuri peste valuri este unul foarte serios. (...) Să nu uităm că putem să avem și noi variante... Cu cât nu se vaccinează lumea, pot apărea variante (...). Aici nu vorbim de o țară, vorbim de regiuni din lume unde vaccinarea este foarte limitată pentru că nu au acces la vaccin. Aceste regiuni pot dezvolta variante noi și să fie mult mai greu de combătut. Așa că vaccinarea este, în final, soluția pentru reducerea riscului, pentru limitarea răspândirii și pentru reducerea impactului, de a ajunge la o conviețuire cu un virus care pare că nu va dispărea așa de repede, dar de conviețuit cu el, ajungând la pace cu el, se poate doar prin vaccinare”, a mai spus Raed Arafat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel