Ministerul Comunicațiilor: 114 NU va fi număr de urgență ca 112, ci un canal tehnic asociat

114 se pare că nu va fi număr de urgență ca 112. 

UPDATE: Ministerul Comunicațiilor face o clarificare cu privire la textul: ”Transmiterea mesajelor tehnice standardizate scurte ce conțin informația de localizare obținută pe baza echipamentului terminal se realizează fără intervenția apelantului, către numărul unic 114.”. 

Potrivit clarificării de pe Facebook, ”în textul propus apare menționat numărul 114 într-un context exclusiv tehnic, în timp ce în spațiul public s-a transmis informația potrivit căreia ar fi vorba despre introducerea unui nou număr de urgență.

Astfel, precizăm că numărul 114 NU VA FI un număr de urgență aflat la dispoziția apelanților, în sensul numărului 112, ci doar un canal tehnic asociat numărului de urgență 112.

După adoptarea actului normativ, apelurile de urgență ale cetățenilor se vor îndrepta spre aceleași numere ca și în prezent: 112, respectiv 113 (cel din urmă fiind adresat persoanelor cu dizabilități).”

----- 

Un proiect legislativ a fost pus recent în dezbatere publică de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), scrie avocatnet.ro.

Cum va fi transmisă localizarea apelantului

La noul număr de urgență, respectiv 114, se vor transmite automat date de localizare a telefonului mobil. Măsusa face parte dintr-un proiect de OUG.  Noul număr de urgență va recepționa de la telefonul unei persoane mesaje ce conțin informații de localizare a respectivului terminal telefonic. Mesajele se vor trimite automat către numărul unic 114, fără ca deținătorul telefonului să fie nevoit să facă ceva, iar costurile legate de transmiterea acestor mesaje vor fi suportate de către operatorii de telefonie mobilă, nu de proprietarul telefonului, mai notează sursa citată.  Informațiile de localizare vor fi date prin latitudine și longitudine.

În prezent, pe lângă numărul unic de urgență 112, în țara noastră funcționează și numărul unic 113, număr la care se persoanele cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire pot transmite mesaje text (SMS) serviciilor de urgență.

Noul număr de urgență, 114, va putea fi apelat după ce va fi dată OUG și va fi publicată în Monitorul Oficial. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel