Antreprenorii, îngrijorați de noile restricții: Să nu stigmatizăm industria HoReCa!

Dragoș Anastasiu, președintele grupului Eurolines, spune că noile restricții anunțate pentru 1 august, care vizează industria HoReCa, ar trebui luate cu mare prudență, evitând generalizările, iar la discuții ar trebui să participe și un reprezentant al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Antreprenorul Dragoș Anastasiu spune că a avut o discuție cu premierul în care a solicitat prezența unui reprezentant al Coaliției pentru Dezvoltarea României la ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care va avea loc în această seară. Vestea că de la 1 august ar putea fi introduse noi măsuri, printre care limitarea programului cluburilor și teraselor, îi îngrijorează pe antreprenorii din zona turismului, ale căror afaceri au fost oricum grav afectate de criză.

”Să nu generalizăm!“

„Am avut astăzi o întâlnire cu domnul premier și am solicitat, în primul rând, să fim și noi prezenți la acest comitet de urgență. Cred că este un lucru necesar și util. Sigur că acolo unde sunt aglomerări de oameni există și un risc mai mare de a răspândi o boală contagioasă, dar am dat un exemplu: unele sunt cluburile, alta este un restaurant de hotel, care vine în ajutorul unei terase de hotel. Pentru că dacă interiorul e închis, toată lumea se înghesuie pe terasă. Și atunci am spus: haideți să ne gândim împreună și să luăm decizii punctuale, care nu trebuie să fie la modul general, adică în toată România să face într-un anumit fel, să vedem exact unde sunt problemele. Să nu generalizăm! Să nu stigmatizăm industria HoReCa de parcă ar fi principala cauză de răspândire a bolii pentru că lucrurile astea se întâmplă și în alte zone cum ar fi transportul în comun și biserici. Cred că dacă ne punem împreună la masă și apelăm inclusiv la responsabilitate fiecărui turist în parte, atunci vom găsi calea cea mai bună pentru a rezolva problema. A veni așa, otova, și a spune: Toate terasele, indiferent de capacitate, se închid sau se închid la o anumită oră, nu credem că este soluția pe care ar trebui să o avem în acest moment“, a declarat Dragoș Anastasiu la Digi24.

O catastrofă: gradul de ocupare al hotelurilor, sub 10%

Antreprenorul a vorbit și despre cât de mult a scăzut gradul de ocupare al hotelurilor, față de aceeași perioadă a anului trecut și spune că „situația este dramatică pentru turismul românesc“ și cataloghează anumite decizii ca fiind „iraționale“.

„Pe litoralul românesc, în pofida a ceea ce vedem pe la știri, gradul de ocupare este undeva între 50%-60%. El crește în weekend, dar scade în timpul săptămânii, spre deosebire de anul trecut când în acest moment era peste 90%. Vă dați seamă că toată lumea este în pierdere. La nivelul întregii Românii, gradul de ocupare al hotelurilor este de sub 10%, incluzând litoralul, ceea ce este o catastrofă. Aici vin și spun: de ce nu am lăsa restaurantele hotelurilor să fie deschise pentru micul dejun pentru acei puțini oameni care sunt acolo și trebuie să meargă pe terasă, inclusiv când plouă? Astfel de decizii nu sunt, din punctul nostru de vedere, raționale“, a mai spus Anastasiu.

„Situația este dramatică la nivelul turismului românesc. Măsurile generale sigur că au fost bune, mă refer la șomajul tehnic, dar măsuri speciale încă nu au ajuns la antreprenori și asta este o problemă pentru că s-ar putea să fie prea târziu în momentul în care vor ajunge acele granturi, se discută despre un miliard de euro, în special pentru zona HoReCa. O prelungire a situației, apropo de nedeschiderea restaurantelor de mall, a restaurantelor de hotel, nu face decât să adâncească această criză și să trimită foarte mulți oameni în șomaj. Să nu uităm că sunt, totuși, 400.000 de oameni care lucrează în această industrie“, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel