Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România: Marea Neagră nu e un butoi de pulbere / Doborârea dronei, incident neprovocat și neprofesionist al Rusiei

Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres

Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a vorbit despre incidentul cu drona din Marea Neagră.

Noua ambasadoare a SUA, Kathleen Kavalec, s-a aflat în vizită la Constanța, unde a declarat pentru Info Sud-Est, că nu consideră că regiunea Mării Negre este ”un butoi de pulbere”.

Ea a spus că episodul doborârii dronei americane de ruși a fost un ”incident neprovocat și neprofesionist”.

Întrebată fiind de ”lipsa unei singure voci pe axa România-Bulgaria-Turcia, precum balticii”, Kathleen Kavalec a transmis că speră ”că vom asista la o mai bună cooperare între țările din regiune”.

SUA, interesate de Portul Constanța

Referitor la Portul Constanța, ambasadoarea a declarat că unul dintre aspectele la care SUA se vor uita în continuare este ”ce se va întâmpla în termeni de rute de transport al cerealelor din Marea Neagră, iar dacă vor exista restricții, vor exista cereri mai mari pentru Portul Constanța”.

„După incidentul în care o dronă americană a fost doborâtă în Marea Neagră, zona a fost descrisă drept ”butoi cu pulbere” chiar în presa americană. Sunteți de acord cu această descriere și cu aprecierea că ”România, Bulgaria şi Turcia sunt greu de făcut să funcţioneze precum balticii, pe o singură voce”?“, a fost întrebată Kathleen Kavalec.

„Nu sunt de acord că este un butoi cu pulbere, nu cred că este o descriere corectă, cred că este important de știut că incidentul a fost neprovocat și neprofesionist din partea Rusiei și s-a petrecut în spațiul aerian internațional, iar Statele Unite vor continua astfel de misiuni. Cred că războiul a făcut ca în multe capitale să se conștientizeze valoarea cooperării și sper că vom asista la o mai bună cooperare între țările din regiune“, a replicat ambasadoarea.

„Portul Constanța a devenit cheie în regiune, pentru exportul de cereale din Ucraina dar și militar, strategic. Ce a fost făcut bine în Portul Constanța de la începutul războiului, ce ar mai fi de făcut?“, a mai fost întrebată Kathleen Kavalec.

„Am avut parte de un tur minunat în port, de care m-am bucurat foarte mult. Ceea ce cred că a fost făcut bine este parteneriatul public-privat din port, în care este prezent și guvernul, iar operatorii sunt companii private, ceea ce cred că a făcut posibilă îmbunătățirea performanțelor ca răspuns la război și la nevoia de a transporta mai multe cereale. Știu că vor urma și alte investiții. Am auzit despre ele. Evident, unul dintre aspectele la care ne vom uita în continuare este ce se va întâmpla în termeni de rute de transport al cerealelor din Marea Neagră, iar dacă vor exista restricții, vor exista cereri mai mari pentru Portul Constanța. Ceea ce am văzut astăzi a arătat că îmbunătățirile aduse au făcut posibilă o creștere rapidă și sperăm că va fi o rută alternativă“, a replicat Kathleen Kavalec.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel