Alimente periculoase, zahăr ascuns

Este zahărul un chiar așa mare rău? Nu neapărat. Multe alimente conțin zahăr natural, cum sunt fructele, unele vegetale, laptele și câteva cereale integrale. Rău este, însă, că în dietă avem un aport mult prea mare de zahăr, pentru că el este adăugat în alimente la care nici nu ne-am gândi. Iată o listă scurtă cu produse în care nu te aștepț să găsești zahăr, dar el este în cantități mari.

Dacă e să enumerăm pe scurt efectele nocive cunoscute și verificate ale zahărului, am începe cu faptul că un consum mult prea mare duce la adicție. Apoi, în cantități mari, îngrașă și declanșează în organism tot felul de procese nefaste. Spre exemplu, se știe că zahărul favorizează dezvoltarea tumorilor canceroase, întrucât „hrănește" celulele maligne.

Citește eticheta!

Partea proastă este că să adopți o „dietă sănătoasă", fără zahăr, poate fi o mare provocare. Și asta din cauza faptului că mâncăm zilnic zahăr fără să știm. Sunt alimente la care nu ne așteptăm să-l conțină, dar în realitate ele sunt adevărate „bombe" pentru sănătate.

Nu lua de bună ștampila „No Sugar Added" („Fără zahăr adăugat") care se găsește pe multe produse.

Chiar dacă nu pun zahăr cu lingurița, sunt mai multe modalități prin care producătorii pot îndulci alimentele. Ștampila „No Sugar Added" înseamnă doar că respectivul produs nu poate avea zahăr rafinat, sirop de porumb sau miere adăugată. Producătorii de alimente pot, însă, să adugă suc de mere, spre exemplu, care conține foarte mult zahăr, chiar dacă e natural.

Ce poți face? Trebuie să citești cu atenție eticheta, ca să vezi exact ce sucuri de fructe conține produsele „fără zahăr adăugat. "

Alimente cu zahăr ascuns

Iată o scurtă listă și alternativele cele mai sănătoase, alcătuite de MedicineNet.

1. Sosul de spaghetti și ketchup-ul

Ce conțin: În funcție de brand, pot conține între 2-4 lingurițe de zahăr, ân unele cazuri chiar mai mult. Producătorii adaugă zahăr în conținutul lor, pentru a face roșiile necoapte sau cele crescute în afara sezonului să pară mai gustoase și pentru a lungi durata de valabilitate a produselor.

Ce e mai bun: Dacă citești toate etichetele și nu găsești un produs fără sau cu foarte puțin zahăr, poți să ți le faci singur acasă! Alegi roșiile în sezon (că tot suntem în plin sezon) și le faci sos de spaghetti și ketchup, e conservi și ai până anul viitor, în vară.

2. Batoanele cu cereale

Ce au în ele: Par fi opțiunea diet cea mai bună, pentru că, de regulă, conțin cereale, tot felul de semințe și alte ingrediente sănătoase. Problema e că au și foarte mult zahăr, undeva la 3-4 lingurițe, mai ales cele care conțin și fructe uscate.

Ce să faci: Unele batoane dietetice sunt mai bun. Citește eticheta produselor și alege din acelea care nu conțin ingrediente precum fructoză, dextroză, miere, sirop de porumb sau sirop de zahăr brun. Acestea sunt doar cuvinte „pretențioase" care ascund zahărul. Alege batoanele de cereale care au mai puțin de 8 grame de zahăr!

3. Iaurturile

Ce e în ele: Teoretic, conțin doar lapte fermentat l care s-au adăugat bacterii sănătoase. Sunt probiotice și bogate în calciu, ceea ce le fac foarte sănătoase. Numai că, într-un iaurt cu cireșe, de exemplu, la o greutate de 150 de grame, veți descoperi până la 4,5 lingurițe de zahăr. Teoretic, zahărul ar trebui să fie al doilea ingredient listat pe etichetă.

Ce alternativă ai: Evită iaurturile cu fructe, iaurtul natural e mult mai bun. Dacă vrei musai să ai și fructe, adaugă cu mâna ta din cele de pădure, iar dacă-l vrei dulce, pun e un pic de miere. Dacă e mai puțin de 4,5 lingurițe, e perfect!

4. Dressingul de salată

Ce conține: Dacă salata, în sine, e foarte sănătoasă, dacă torni din belșug dressing pe ea s-ar putea s-o transformi într-o bombă pentru sănătate. Asta pentru că până și pliculețele acelea mici de dressing, pe care le primești când cumperi „de-a gata" salata, conțin în jur de o linguriță de zahăr.

Ce poți face: Să îți prepari singur dressingul! E ușor să pui într-o sticluță o lingură de ulei de măsline, ceva mai puțină zeamă de lămâie sau oțet (atenție, oțetul de mere are zahăr!), poate și-o linguriță de iaurt și ierburi aromate.

5. Cerealele integrale sau la cutie

Ce au în ele: Chiar dacă scrie pe cutia / pung cu cereale că sunt „integrale", citiți eticheta. Mai ales la cele care sunt combinate cu fructe uscate. O să constatați că au zahăr, sub forme ascunse: fructoză, dextroză... etc. Sortimentul simplu, la cutie, inclusiv cele „diet", vor avea până la 3 lingurițe de zahăr la suta de grame.

Ce e mai bun: Citiți eticheta și alegeți-le pe cele fără niciun fel de zahăr și cu cât mai multe fibre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel