Algeria: Studenţii manifestează din nou, refuză dialogul propus de către putere

11 iun 2019 / 20:08

Mii de studenţi şi cadre didactice au manifestat, ca în fiecare zi de marţi, la Alger, având drept cuvânt de ordine respingerea dialogului cerut de către preşedintele interimar pentru a pune capăt crizei politice provocate de mişcarea de contestare inedită cu care se confruntă Algeria începând din 22 februarie, relatează AFP.

Desemnat în conformitate cu Constituţia pe 9 aprilie, la o săptămână după demisia preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, pentru a asigura interimatul la conducerea statului timp de 90 de zile, Abdelkader Bensalah a făcut apel pe 6 iunie la ''dialog'', în scopul de a permite organizarea unui scrutin prezidenţial pentru alegerea unui nou şef al statului. Cu câteva zile mai înainte, Consiliul Constituţional a constatat ''imposibilitatea'' organizării scrutinului pe 4 iulie, cum era prevăzut, în absenţa vreunei candidaturi admisibile. Deşi Constituţia cere ca Bensalah să predea puterea pe 9 iulie, acesta a confirmat că rămâne în post până la alegerea unui noi preşedinte, ceea ce l-a însărcinat Consiliul Constituţional.

''Nici un dialog cu 'clica' (de la putere), Bensalah nu este preşedinte'', au scandat studenţii care au defilat masiv pe străzile capitalei Alger pentru a 16-a zi de marţi consecutiv. Înainte de orice scrutin, mişcarea de contestare cere plecarea de la putere a persoanelor fidele lui Abdelaziz Bouteflika, printre care figurează Bensalah, şi reforme politice încredinţate unor instituţii de tranziţie. În opinia contestatarilor, desfăşurarea rapidă a unui scrutin, pentru care cei care conduc acum Algeria nu oferă nici o garanţie de transparenţă şi echitate, nu este decât un mijloc pentru pilonii aparatului lui Bouteflika de a se menţine la putere. Din cauza unei desfăşurări masive a poliţiei în zona Poştei Mari, loc de adunare al manifestanţilor, studenţii s-au strâns în Piaţa Martirilor, o vastă esplanadă situată la o distanţă de circa 1,5 km. Ei au defilat apoi fără nici un incident, în condiţiile unui important dispozitiv al poliţiei, după care s-au dispersat într-o atmosferă de calm la începutul după-amiezii, scrie Agerpres.