Ajutor de la UE pentru Republica Moldova. Siegfried Mureşan: Nu vom fi ţapii ispăşitori pentru eşecurile Guvernului

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunţat că UE va ajuta Republica Moldova în criza COVID-19, dar şi că nu îşi asumă un eşec al Guvernului de la Chişinău. 

"Uniunea Europeană și partenerii internaționali sprijină Republica Moldova cu jumătate de miliard de euro în timpul pandemiei de COVID-19. Nu vom accepta să fim țapi ispășitori pentru eșecurile Guvernului de la Chișinău!

Am transmis astăzi un comunicat de presă comun împreună cu președintele Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară cu statele din Vecinătatea estică (Euronest), Andrius Kubilius, în care prezentăm clar toate măsurile pe care le-a luat Uniunea Europeană pentru a sprijini Republica Moldova", a scris Siegfried Mureşan pe Facebook.

Principalele măsuri

"Trebuie să le spunem oamenilor adevărul, să le spunem oamenilor cum ajută Uniunea Europeană, trebuie să combatem campaniile de propagandă și dezinformare continuă împotriva Uniunii Europene derulată de o parte din politicienii și mass-media din Republica Moldova.

Iată principalele măsuri de sprijin:

- Uniunea Europeană a alocat fonduri nerambursabile în valoare de 87 de milioane de euro Republicii Moldova pentru nevoi imediate în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

- În cooperare cu Organizația Mondială a Sănătății, Uniunea Europeană a oferit Vecinătății Estice o sumă imediată și nerambursabilă de 30 de milioane de euro pentru a furniza materiale medicale în funcție de nevoile lor.

- Uniunea Europeană urmează să ofere o asistență macrofinanciară suplimentară de 100 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova să atenueze efectele crizei COVID-19 și să continue reformele necesare pentru a susține redresarea economică. Această asistență vine în completarea asistenței macrofinanciare în curs, în valoare de 70 de milioane de euro, care urmează să fie alocată în cadrul celei de-a doua și a treia tranșe, înainte de iulie 2020, în acord cu foaia de parcurs privind implementarea reformelor. În acest context, Fondul Monetar Internațional extinde, de asemenea, acordarea de ajutor de urgență în valoare de 220 de milioane de euro pentru a atenua efectele economice ale crizei COVID-19 în Republica Moldova.", a mai scris europarlamentarul. 

"Nu vom accepta să fim ţapii ispăşitori"

"Având în vedere toate aceste eforturi depuse, nu vom tolera încercarea Guvernului actual al Republicii Moldova de a folosi Uniunea Europeană ca țap ispășitor pentru eșecul lor de a îndeplini așteptările oamenilor.

În timp ce ajutorul primit de la Uniunea Europeană este desconsiderat și omis, este îngrijorător să vedem cum autoritățile actuale aprobă un împrumut dubios din partea Federației Ruse care își servește interesele politice în timp ce impune condiții suplimentare cetățenilor și bugetului țării.

Este mai îngrijorător să observăm presiunea enormă exercitată asupra judecătorilor Curții Constituționale pentru a susține un astfel de împrumut rusesc de care beneficiază doar o parte a clasei politice și care împovărează restul populației.", a conchis Mureşan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel