Ai făcut prima doză cu AstraZeneca și vrei să faci a doua doză cu alt vaccin? Gheorghiță, recomandare

Valeriu Gheorghiță, președinte CNCAV / Foto: gov.ro
Valeriu Gheorghiță, președinte CNCAV / Foto: gov.ro

Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre cazurile persoanelor care au făcut prima doză cu AstraZeneca și vor ca la rapel să fie vaccinate cu un alt vaccin Covid-19.

Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, a fost întrebat joi seară, la Digi24, dacă o persoană care s-a vaccinat cu AstraZeneca la prima doză ar putea să aleagă, în platformă, pentru rapel, un alt vaccin Covid-19.

„În momentul de față, nu. Dar dacă vom lua o decizie la nivel național, având la bază niște argumente științifice, adică recomandările EMA, atunci cu siguranță va fi posibil acest lucru.”, a declarat președintele CNCAV. 

Dr. Valeriu Gheorghiță a mai spus că „sunt convins că dacă Agenția de reglementare europeană face precizări clare referitoare la un risc evident sau la o legătură de cauzalitate, cu siguranță vom lua deciziile în consecință.”

Totodată, întrebat dacă „este bine să faci prima doză AstraZeneca și după să faci cu alt vaccin”, dr. Valeriu Gheorghiță a răspuns negativ.

„Nu se pune problema să facem o modificare a schemei de vaccinare. Ar fi chiar păcat să ne facem o doză și să nu facem și cea de-a doua doză. Nu mai obținem beneficiile maximale. Nu e de dorit pentru niciunul dintre noi. Mai ales că persoana respectivă a fost vaccinată cu doză... Există o frecvență mai crescută la reacțiile adverse raportate la vaccinul de la AstraZeneca, undeva la 5-6 ori mai mult, dar sunt aceleași tipuri de reacții adverse.”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiță. 

„Trebuie să asigurăm oamenii de un singur aspect: toate instituțiile implicate în decizii vizavi de continuarea cu un anumit tip de vaccin sunt în permanentă legătură cu ce se întâmplă la nivel european.”, a atras atenția președintele CNCAV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel