Ai acest tip de endometrioză? Atunci ai grijă mare la coronavirus!

Tratamente - foto simbol
Tratamente - foto simbol

Endometrioza nu se opreste la nivelul zonei pelvine. Poate afecta și plămânii.

Persoanele care au endometrioză nu sunt considerate grup de risc crescut. Dar există un tip al bolii mai special. Vorbim despre endometrioza toracică care este o afecțiune complicată. Însumează diferite forme clinice sau radiologice asociate cu creșterea țesutului endometrial localizat în plămâni, parenchim, căile respiratorii sau pleură. Printre cele mai frecvente simptome sunt tusea, durerile în piept sau respirața întretăiată.

Doar 10% din persoanele care au endometrioză suferă de endometrioză toracică. Și dat fiind faptul că noul coronavirus afectează tractul respirator, dacă aveți endometrioză toracică, puteți fi mai expuși riscului de infectare, scrie Endometriosis-uk.org.

Dacă aveți endometrioză toracică, cea mai bună apărare împotriva virusului este minimizarea contactului fizic, spălarea periodică a mâinilor și autoizolarea.

Ce este endometrioza

Endometrioza este o afecţiune frecventă care se defineşte prin prezenţa unui ţesut asemănător cu endometrul (ţesutul cu aspect de mucus care înveleşte în interior uterul) descoperit în afara uterului, în principal în alte părţi ale cavităţii pelviene. Endometrioza se poate localiza în ovare, pereţii uterului sau ligamentele acestuia, vagin, apendice, vulvă şi colul uterin. În situaţii rare, leziuni au fost descoperite şi în vezică, intestine şi plămâni. Ţesutul localizat în exteriorul uterului se comportă asemănător cu endometrul din interiorul acestuia, îngroşându-se şi dezintegrându-se în fiecare perioadă de ovulaţie, creând zone hemoragice, inflamaţii şi iritaţii. Boala poate să fie dureroasă, să aducă neregularităţi în menstruaţie, dureri la contactul sexual şi alte disfuncţii sexuale.

Cauzele endometriozei

Cauzele endometriozei constituie un subiect destul de controversat, resursele şi mijloacele ştiinţelor medicale dovedindu-se încă insuficiente pentru elucidarea acestei probleme.

Există mai multe teorii, unele chiar contradictorii în privinţa cauzelor endometriozei. Unele susţin că etiologia bolii poate fi de origine ereditară sau o cauză a sistemului imunitar deficitar.

Endometrioza este o afecţiune cu incidenţa crescută în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani şi este puternic asociată cu infertilitatea, o proporţie de peste 30% din femeile care suferă de endometrioză acuză incapacitatea de a concepe copii.

Printre simptomele endometriozei se înscriu:

Menstruaţia dureroasă este una dintre simptomele endometriozei. Cauza durerii este necunoscută, dar probabil este legată de schimbările în secreţii din ţesutul endometrial ectopic, cu sângerarea aferentă.

Contactul sexual dureros (dispareunia), care poate apărea atunci când leziunile endometriale apar în preajma ligamentelor uterine sau în vagin.

Discrete sângerări intermenstruale şi un volum redus de sânge menstrual, pot constitui alte simptome ale endometriozei. În cazuri de implicare la extrem a ovarelor, pot să apară perioade menstruale anormale.

Ocluzia intestinală şi apariţia sângelui în scaun şi în urină, care poate fi cauzată de leziuni endometriale din afara cavităţii abdominale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel