Adrian Năstase oferă dovada că doar guvernul său a fost interesat de împăduriri

Fostul premier Adrian Năstase revine cu noi detalii privind abordarea adoptată de guvernul pe care l-a condus în perioada 2001-2004 în chestiunea pădurilor, amintind și contextul în care a apărut OUG 71 din 13 iunie 2002, transformată în Legea 654 din 7 decembrie 2002, perioada în care "austriecii nu-și făcuseră încă fabrici în România!". În plus, fostul premier oferă dovada că toate celelalte guverne nu au fost preocupate de dinamica împăduririlor.

Într-o postare pe blogul personal, Adrian Năstase, aduce din nou în discuție problema tăierilor de masă lemnoasă pe teritoriul României, amintind că în primul an din mandatul său de prim-ministru a fost adoptată HG 1052/2001, "despre care nimeni nu-si mai aduce aminte, hotărâre privind aprobarea volumului maxim de masă lemnoasă care se va recolta in 2002.

Era vorba de 16 milioane de m3, din care 14,2 milioane din pădurile Romsilva, inclusiv cele 2,5 milioane m3 pentru aprovizionarea populatiei din mediul rural cu lemn de foc. Articolul 4 al HG-ului preciza: " Intreaga masă lemnoasă in stare brută sau prelucrată sumar, rezultată in urma recoltării volumului maxim de masă lemnoasă ce face obiectul prezentei hotărâri, VA FI VALORIFICATĂ EXCLUSIV PE PIATA INTERNĂ", precizează fostul premier. 

Președintele Holzindustrie Schweighofer: M-am întâlnit cu Klaus Iohannis în urmă cu 8-10 ani

Acesta continuă, amintind în ce context au apărut reglementările care stabileau ca să nu se exploateze mai mult de 20 milioane m3 de masă lemnoasă pentru o perioadă de 10 ani, cu limită maximă anuală de 20%. 

"La inceputul anului 2002, m-am intâlnit cu reprezentantii firmelor românesti de mobilă – cred că si Stolojan avea una. Guvernul adoptase si o strategie pentru industria mobilei. Ar trebui solicitată de la Secretariatul general. Erau nemultumiti că nu puteau face investitii in noi echipamente, neavând siguranta, pe termen lung, a materiei prime. Asa a apărut OUG 71 din 13 iunie 2002, transformată in Legea 654 din 7 decembrie 2002. Se stabilea ca volumul maxim de masă lemnoasă să fie de 20 milioane m3 pentru o perioadă de 10 ani, fără a se exploata anual MAI MULT DE 20% din volumul maxim de masă lemnoasă cu destinatie industrială stabilit prin hotărâre de guvern. Austriecii nu-si făcuseră incă fabrici in România!", susține Adrian Năstase.

Ce propune Năstase

Pe de altă parte, fostul premier consideră că ar trebuie să se demareze o verificare a activității firmelor austriece în domeniu, pentru a se stabili dacă au fost respectate reglementările prevăzute în "Norma metodologică privind organizarea si desfăsurarea licitatiilor pentru dobândirea de către agentii economici care au activitate in domeniul prelucrării lemnului in produse finite a dreptului de a incheia contracte de vânzare-cumpărare pe termen lung a masei lemnoase cu Regia Natională a Pădurilor", respectiv art.3, alin.2.

Totodată, Adrian Năstase, a adăugat și un post-scriptum, îndemnând, pe baza unui grafic pe care l-a atașat postării, la o analiză obiectivă a modului în care guvernele post-decembriste au acordat atenție pădurilor din România. 

"PS Puteti constata, dintr-un grafic recent, dinamica impăduririlor pe terenuri degradate in perioada 1991-2014. Se poate observa felul in care a fost tratată această chestiune de guvernul pe care l-am condus – 2001-2004 -, cu inertia fireasca in perioada 2005-2006", a conchis fostul premier.

Mugur Isărescu: Comisionale bancare, încă mari. Oamenii vor renunța la depozitele bancare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel