Adrian Năstase, impresionat de ambasadorul Klemm. Ce spune despre Băsescu

Fostul premier Adrian Năstase, fin cunoscător al diplomației externe, se declară impresionat de "încurajările" recente adresate românilor de către ambasadorului SUA la București, Hans Klemm, precum și de mesajul subtil al ambasadorului României la Washington, George Maior, pentru senatorul american John McCain. Totodată, Adrian Năstase are și o concluzie în urma comentariilor fostului președinte Traian Băsescu la adresa ambasadorului Klemm.

Într-o postare pe blogul personal, Adrian Năstase comentează în legătură cu afirmațiile ambasadorului Hans Klemm privind alegerile locale și susține că oficialul diplomatic "încurajează însă nu doar oameni și procurori ci și instituții din România".

"„Dreptul de a incuraja" reprezintă o dezvoltare progresivă a dreptului diplomatic. El exprimă grija paternă pe care un ambasador o exprimă pentru cetătenii tării in care este acreditat. Această evolutie s-a realizat in cadrul relatiilor de parteneriat dintre România si SUA. Astfel, ambasadorul Klemm a adresat cu grijă părintească unele indemnuri alegătorilor români.

„Eu încurajez partidele politice să selecteze candidați care nu sunt acuzați de acte de corupție și, de asemenea, încurajez românii să nu voteze candidați care au fost acuzați de corupție".

Citește și: ALEGERI LOCALE 2016. Ambasadorul SUA spune cu cine NU ar trebui să votăm

El insă nu a ezitat să-i dojenească, cu delicatete, pe alegători pentru felul in care au votat: „Votanții români au vorbit. Au ales candidatul care le-a plăcut cel mai mult. Este greu să înțeleg modul în care ei au gândit, dar acum aleșii au șansa să facă tot ce pot pentru cei care i-au pus în funcție".

Partidele politice trebuie insă să se concentreze asupra alegerilor parlamentare din noiembrie. Si a continuat excelenta sa, cu intelepciune: „Aș încuraja partidele să selecteze candidații care vor reprezenta România viitorului".

Ambasadorul Klemm incurazează insă nu doar oameni si procurori ci si institutii din România: De exemplu: „Aș vrea să încurajez în continuare Ministerul Sănătății să facă metodele de detectare precoce a cancerului disponibile fără plată pentru toate femeile."

E adevărat, Conventia de la Viena, din 1968, privind dreptul diplomatic, nu prevedea acest drept pentru ambasadorii străini deoarece in timpul Războiului Rece problema aceasta nu se punea", scrie fostul premier. 

Adrian Năstase susține în continuare că a fost "impresionat insa si" de ambasadorul nostru la Washington care l-a „incurajat" foarte subtil pe senatorul McCain să nu mai spună public ceea ce gândeste cu adevărat despre România.

Iata deci că se poate. In curând, probabil, ambasadorii nostri la Washington si Londra ii vor „incuraja" pe cetatenii americani si britanici să nu-si mai impuste compatriotii inaintea alegerilor sau a referendumurilor".

Citește și: Senatorul John McCain, declarație șocantă: Chiar dacă Trump devine președinte, nu suntem România

Fostul premier semnalează totodată și că "sentimentele atlantice" ale fostului președinte s-au schimbat Traian Băsescu s-au schimbat, fără însă a omite și refuzul Bulgariei privind crearea unei flote la Marea Neagră în formatul propus de România.

"In final, trebuie să spun si lucrul acesta – Traian Băsescu nu mai iubeste Licuriciul. Comentariile lui, recente, la adresa ambasadorului Klemm, dovedesc faptul că sentimentele sale atlantice s-au schimbat. Oricum busola in Balcani arată diferit la Bucuresti si la Sofia", conchide Adrian Năstase.

Citește și: Iohannis, după reacția vehementă a Bulgariei: A fost o neînțelegere

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel