A murit rabinul Menahem Mendel Taub, născut în Transilvania, supravieţuitor de la Auschwitz

Scutaru Cristina / 28 apr 2019 / 19:20
Auschwitz
Descriere foto: Auschwitz

Mii de persoane au asistat duminică, la Ierusalim, la decesul rabinului Menahem Mendel Taub, supravieţuitor al lagărului nazist de la Auschwitz, relatează AFP.

Taub, născut în Transilvania în 1923, a decedat duminică în Oraşul Sfânt. Cunoscut în comunitatea evreiască ultraortodoxă ca descendent al unei dinastii de rabini hasidici din Ungaria, el a fost deportat la Auschwitz în 1944, împreună cu şase fraţi şi surori.

A fost unicul supravieţuitor din familie, după ce a fost supus experimentelor medicului nazist Josef Mengele. Rabinul a emigrat din SUA în Israel în 1963 şi şi-a dedicat viaţa mărturiilor despre Holocaust, subiect căruia i-a consacrat o enciclopedie în mai multe volume.

'Cel care a văzut cum sunt smulşi copiii din mâinile mamelor pentru a fi aruncaţi în foc nu poate uita', a spus Taub într-un interviu acordat în 2014. Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat tristeţea la aflarea decesului rabinului.

Și-a dedicat viaţa reconstruirii unei lumi evreieşti în Statul Israel

 

'Supravieţuitor al ororilor Shoah, el şi-a dedicat viaţa reconstruirii unei lumi evreieşti în Statul Israel şi printre evreii din diaspora', a spus prim-ministrul, citat într-un comunicat al cabinetului său.

'Era vocea eroismului spiritual al evreilor în timpul Shoah şi a făcut tot ce a putut pentru onorarea victimelor', a declarat despre Taub preşedintele Israelului, Reuven Rivlin. 'Opera lui are o rezonanţă deosebită într-un moment în care trebuie să ne dublăm eforturile de a ne aminti şi de a nu uita niciodată', a adăugat şeful statului israelian.