A murit Nicolae Stroescu Stânișoară, director Europa Liberă

nicolae_stroescu_stanisoara_europa_libera
nicolae_stroescu_stanisoara_europa_libera

Nicolae Stroescu Stânișoară, director al postului de radio Europa Liberă în perioada 1988-1989, a încetat din viață, a anunțat scriitorul Dan Ciachir, citând surse apropiate familiei.

Nicolae Stroescu Stânișoară, un cunoscut scriitor și om de radio, a condus postul Europa Liberă în momentul de maxim impact al acestuia. Radio Europa Liberă a fost înființat de guvernul SUA, în anii războiului rece, pentru a oferi informații cetățenilor din țările cucerite de URSS.

Sediul Europa Liberă era la Munchen, în Germania Federală, dar deparatamentul românesc avea o redacție și la Paris.

Până la căderea comunismului, Radio Europa Liberă oferea o alternativă la presa controlată de stat. Nicolae Ceaușescu a considerat un pericol atât de mare emisiunile Europa Liberă încât a ordonat asasinarea directorului acestuia. Misiunea a eșuat. Dezvăluirea acestei tentative a însemnat retragerea oricărei forme de sprijin pentru Ceaușescu, după încurajările primite de dictatorul român în 1968. Practic, a marcat începutul sfârșitului pentru Ceaușescu.

În decembrie 1989, jurnaliștii postului Europa Liberă, sub conducerea lui Stănișoară, au întreținut speranța timișorenilor asediați în primul oraș liber al țării și au contribuit la declanșarea evenimentelor din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel