A fost Boboteaza, dar nu a fost și „gerul Bobotezei”.
Anul acesta, de Bobotează, pe 6 ianuarie, au fost temperaturi de primavară. Unde este gerul de altădată? Ne explică scriitorul Dan Ciachir. Când vine, de fapt, „gerul Bobotezei”? Dincolo de predicțiile meteo, această expresie are alt înțeles.
Dacă analizăm originile expresiei „gerul Bobotezei", vedem că, de fapt, perioada la care se face referire este a doua parte a lunii ianuarie. Expresia datează de pe vremea când România avea calendarul pe stil vechi. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. Dacă înainte de acest an, Boboteaza se sărbătorea pe data de 19 ianuarie, după 1924 s-a decalat mai devreme, pe 6 ianuarie.
Publicistul Dan Ciachir a explicat pentru DC News că până să se schimbe calendarul, Boboteaza pica pe 19 ianuarie, pe stil vechi. Având în vedere că februarie e cea mai rece lună a anului, probabilitatea să fie foarte rece la sfârșitul lunii ianuarie este mult mai mare decât la începutul lunii, așa cum se sărbătorește astăzi.
Referirea la „gerul Bobotezei” era și pentru că oamenii săreau în pielea goală după cruce în apele Iordanului, fapt ce amplifica semnificativ senzația de ger, a mai explicat publicistul.
VEZI ȘI: Vasile Ioana: Cum și când folosim corect Agheasma Mare. Cazurile în care se ia cu binecuvântarea duhovnicului - https://www.dcnews.ro/vasile-ioana-cum-si-cand-folosim-corect-agheasma-mare-cazurile-in-care-se-ia-cu-binecuvantarea-duhovnicului_900966.html
VEZI ȘI: Sfântul Ioan Botezătorul, 7 ianuarie. Ozana Barabancea publică reguli ciudate: Nu spălați vasele în aceste zile! Nu faceți mâncare! - https://www.dcnews.ro/sfantul-ioan-botezatorul-7-ianuarie-ozana-barabancea-publica-reguli-ciudate-nu-spalati-vasele-in-aceste-zile-nu-faceti-mancare_900908.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News