STS: Site-ul președinției nu a fost spart niciodată

Serviciul de Telecomunicații Speciale precizează că site-ul președinției nu a fost spart niciodată, după ce presa a scris, în baza unui comunicat al DIICOT, că un bărbat este suspectat că a spart site-ul oficial al președinției pentru a obține date informatice și că a adunat ilegal date de 62.000 de card-uri bancare de pe care apoi a retras bani. Bărbatul a fost audiat, miercuri, împreună cu mai multe persoane, mai arăta DIICOT.

"Administratorul site-ului www.presidency.ro este Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Site-ul menționat nu a fost spart niciodată. STS nu a făcut niciodată vreo plângere penală în acest sens", se arată într-o precizare transmisă redacției de purtătorul de cuvânt al STS, Adrian Fulea, care a adăugat că știrea conform căreia site-ul președinției a fost spart este "falsă".

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de DIICOT și citat de Mediafax, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, au desfăşurat mai multe activităţi privind combaterea infracţiunilor informatice şi spălării de bani, suportul de specialitate fiind asigurat de Serviciul Român de Informaţii.

Astfel, în cauză există suspiciunea că, în perioada 2010 - martie 2014, "numitul B.S.T. a deţinut fără drept datele a 62.000 de card-uri bancare unice, date care au fost obţinute în mod ilicit şi care permiteau, în urma accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operaţiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali".

Citește și: Site-ul președinției, atacat. Hacker-ul ar fi dat o lovitură de un milion de lei


Potrivit sursei citate, ulterior, sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor de card-uri bancare transmise de bărbat în mod neautorizat erau trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram unei alte persoane, U.A., ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziţionarea şi tranzacţionarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.

DIICOT mai spune că există suspiciuni că bărbatul "a procedat la accesarea fără drept a sistemului informatic care găzduieşte server-ul www.presidency.ro, site-ul oficial al Preşedinţiei României, accesul la acest sistem informatic fiind restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obţinerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deţinute şi utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel