Stratfor, previziune: Rusia se dizolvă, România și Basarabia se unesc

Agenția americană de analiză Stratfor lansează o previziune bombă în ceea ce existența Federației Ruse până-n 2025. 

Potrivit agenției americane, Rusia se va destrăma în perioada 2015-2025. Țările care au suferit pierderi teritoriale în favoarea Uniunii Sovietice ar urma să şi le recupereze în anii următori.

Alertă cu bombă la două bănci din Chișinău, înainte de vizita lui Klaus Iohannis. Radu Tudor: Traseul trebuie schimbat

Stratfor, în previziunile strategice pentru 2015-2025, lansează ideea că Federația Rusă nu va mai exista în forma actuală în deceniul care ne așteaptă. Dependența economiei ruse de exporturile energetice și lipsa de predictibilitate a evoluției prețurilor va pune Moscova în imposibilitatea de a  susţine relaţiile instituţionale în întregimea imensului teritoriu al Federaţiei Ruse de azi, citează Adevărul. Analiştii agenţiei Stratfor se aşteaptă ca "autoritatea Moscovei să slăbească substanţial, ceea ce va duce la o fragmentare formală şi informală a Rusiei. Securitatea arsenalului nuclear rus va deveni principala îngrijorare, pe măsură ce acest proces se va accelera la sfârşitul deceniului ce urmează". Previziune Stratfor susține că Rusia nu are niciun mecanism de protecție față de forțele unei piețe libere, ceea ce va duce la repetarea fenomenelor din 1980-1990, când a scăzut dramatic capacitatea de a susține infrastructura întregii țări. În mod tradițional, Rusia a revolvat prin forță acest gen de probleme, cu ajutorul serviciilor secrete. "De data aceasta puterea FSB este slăbită prin faptul că membrii conducerii sale sunt implicaţi în economie. Pe măsură ce economia se împiedică, acelaşi lucru se va întâmpla cu forţa FSB. Iar dacă FSB nu va inspira o teamă reală, fragmentarea Rusiei nu va mai putea fi împieicată", apreciază analiştii Stratfor.

Schimbări teritoriale radicale. Federația Rusă, destabilizată complet

"În vestul Rusiei, Polonia, Ungaria şi România vor încerca să recupereze regiuni pierdute în favoarea ruşilor în diverse momente. Vor acţiona astfel încât să atragă Belarus şi Ucraina în această direcţie. În sud, capacitatea ruşilor de a controla Caucazul de Nord se va evapora, iar Asia Centrală va intra într-o perioadă de instabilitate. În nord-vest, regiunea Karelia va căuta să se alăture Finlandei, iar în estul îndepărtat, regiunile de coastă mai apropiate de China, Japonia şi Statele Unite decât de Moscova vor începe să se comporte independent. Celelalte regiuni din afara Moscovei nu vor căuta neapărat autonomia, însă vor fi puse în situaţia de a fi autonome. Nu va exista o rebeliune împotriva Moscovei, ci slăbirea capacităţii Moscovei de a sprijini şi controla Federaţia Rusă va crea un adevărat vid. Ce va continua să existe în acest vid vor fi fragmentele Federaţiei Ruse" – aşa arată descrierea viitoarei fragmentări a Rusiei în viziunea analiştilor Stratfor. Criza nucleară Disoluţia Federaţiei Ruse va duce la apariţia celei mai mari crize a următorului deceniu: problema numeroaselor capacităţi nucleare ofensive care sunt distribuite în toate regiunile ruse. Dispariţia puterii centrale a Moscovei va ridica problema controlului asupra acestor rachete şi cum va putea fi garantat faptul că ele nu vor fi folosite. Analiştii Stratfor apreciază că Statele Unite vor fi singura putere capabilă să trateze această problemă, însă nu vor putea să garanteze că nu va fi lansată nici o rachetă cu încărcătură nucleară. "Statele Unite vor fi obligate fie să inventeze o soluţie militară care este greu de imaginat în acest moment, să accepte ameninţarea unor astfel de lansări sau să încerce să creeze guvernări viabile din punct de vedere economic în regiunile în care se găsesc astfel de sisteme de armament", mai arată analiştii Stratfor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel