Situație dramatică în România. Apel disperat: "Nu abandonați drumul!"

Doru Buzducea și Cristian Roșu, președintele și secretarul executiv al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, au transmis o scrisoare pentru toți asistenții sociali.

Într-un apel de suflet, aceștia se întreabă ce a mai rămas din asistența socială românească și de ce profesioniștii domeniului și-au pierdut entuziasmul și optimismul în legătură cu practicarea profesiei.

În scrisoare, Doru Buzducea și Cristian Roșu au spus că asistenţii sociali se simt deposedaţi de pregătirea lor profesională, transferîndu-li-se, cu sau fără voie, sentimentul inutilității profesionale. Ei "devin simpli executanți ai reglementărilor în vigoare şi sunt trataţi cu lipsă de respect şi consideraţie prin asigurarea unor condiţii de muncă şi salarii inumane și indecente!".

Căutător de aur

Lucrurile stau diferit în mediul privat unde asistentul social este mai degrabă „căutător de aur" şi raportor eficient, îngrădit în activitatea sa de sutele de formulare de întocmit şi de semnat.

Cei doi autori ai apelului au spus că a venit momentul ca asistenții sociali să se întoarcă cu încredere la valorile de bază ale profesiei şi să recâştige credibilitatea publică.

[citeste si]

"Asistență socială fără asistenți sociali nu este posibilă! Ignoranţa politică și administrativă cu care este tratată profesia noastră se reflectă și în situaţia dramatică a miilor de copii abandonaţi, abuzaţi şi exploataţi, a familiilor care trăiesc în sărăcie, a tinerilor fără un loc de muncă, a persoanelor cu dizabilităţi sau a vârstnicilor uitaţi în instituţii.

Când am ales să devenim asistenţi sociali am avut un vis: acela de a contribui la schimbare prin dăruire şi profesionalism! Să nu ne abandonăm visul, ci împreună, să pornim spre (re)cucerirea lui! Australianul Nick Vujicic, spunea: "când ești ispitit să-ți abandonezi visurile, mergi mai departe încă o zi, încă o săptămână, încă o lună, încă un an. Vei fi uimit să vezi ce oportunități apar atunci când refuzi să te dai bătut."

În încheiere vă destăinuim faptul că la una dintre întâlnirile prin țară cu filialele CNASR, mai exact la Sibiu, un coleg asistent social, Tudor Matei Costea ne spunea: "chiar dacă mai suntem puțini în sistem, doar 5000, trebuie să știți că la nevoie toți ceilalți 30000 care am absolvit asistența socială ne vom mobiliza, indiferent pe unde om fi, și vom pune umărul pentru obținerea scopului comun: promovarea și valorizarea profesiei de asistent social"!", au scris Doru Buzducea și Cristian Roșu în apelul lor.

Citește AICI textul integral

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel