Iohannis, interviu pentru presa din Polonia: România are nevoie de un guvern mai eficient

Președintele Klaus Iohannis a declarat pentru presa din Polonia că Executivul condus de Victor Ponta ar trebui schimbat cu unul mai eficient și cu o viziune pe durată mai îndelungată. Șeful statului a început miercuri o vizită de trei zile la Varșovia, a patra deplasare externă a începutului de mandat, după cele din Republica Moldova, Franța și Germania.

Într-un interviu acordat rp.pl (cotidianul Rzeczpospolita), Iohannis a arătat că dialogul interinstituțional ar trebui să funcționeze indiferent de persoanele care ocupă vremelnic funcțiile.

"Personal, cred că România are nevoie de un alt guvern, mai eficient și cu o viziune pe durată mai îndelungată, dar asta este altă chestiune. În ceea ce privește moștenirea trecutului, trebuie să păstrăm tot ce a fost benefic pentru dezvoltarea democrației și ce este în interesul public, dar să eliminăm elementele care nu au funcționat și pe care românii nu le-au acceptat. Orice progres a fost deja făcut în România ar trebui să fie continuat, inclusiv consolidarea statului de drept și independența sistemului judiciar. Este lesne de observat că România continuă lupta anticorupție, în conformitate cu recomandările Bruxellesului", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis: Relaţia cu Polonia este o prioritate pentru România

Șeful statului a afirmat că pe lista sa de priorități se află reformarea sistemului electoral, a sistemului de finanțare a partidelor, dar și o nouă lege a partidelor politice. El a amintit că și-a exprimat dorința de a atinge aceste obiective în discursul susținut în plen la începutul sesiunii parlamentare.

Klaus Iohannis a subliniat că accederea României în Schengen nu ar trebui conexată cu raportul MCV. Președintele României a arătat că România a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru a intra în zona de liberă circulație, realitate confirmată de Parlamentul European și de Consiliul European.

Iohannis: Suntem de partea Ucrainei

Referitor la criza ucraineană, președintele României a afirmat că "din păcate, asemenea polonezilor, și noi ne aflăm în imediata vecinătate a unui conflict armat, ale cărui efecte se resimt în întreaga Europă".

"În cazul actualei crize, România este clar de partea Ucrainei. Noi am condamnat puternic încă de la început violarea legislației internaționale de către Federația Rusă, care a anexat Crimeea și a alimentat conflictul din Estul Ucrainei (...) Suținem puternic și activ apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană", a afirmat Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel