1 aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. Când și unde s-a dat startul păcălelilor

De 1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR, oamenii din lumea întreagă  obișnuiesc să facă farse și să se amuze pe seama prietenilor. 1 Aprilie  pune la încercare ingeniozitatea şi umorul, stârneşte  râsete, aduce voie bună sau uneori scurte momente de stânjeneală.

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. Chiar dacă nu a fost declarată în mod oficial zi de sărbătoare, 1 Aprilie a fost marcată în Europa, după care aceasta a emigrat peste ocean şi apoi pe tot globul.

Nu se cunosc cu exactitate originile zilei de 1 aprilie ca Zi a Păcălelilor, dar presupunerile şi teoriile istoricilor spun că obiceiul farselor ar fi o împletire de obiceiuri populare locale specifice fiecărei ţări, legende străvechi şi ceremonialuri de întâmpinare a Anului Nou şi ulterior, a primăverii.

Când şi unde s-a dat startul păcălelilor?

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. Obiceiul de a păcăli ar data din timpul Romei antice, spun unii istorici, şi ar fi fost inclus în cadrul serbarilor Hilaria pe care romanii le organizau pe 25 martie. Râzând şi glumind, romanii celebrau echinocţiul şi instalarea primăverii, care de multe ori joacă feste şi păcăleşte oamenii cu schimbări bruşte şi capricioase ale vremii.

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. Conform unei alte teorii speculative, Ziua Păcălelilor ar avea de fapt legătură cu Festivalul hindus Holi, festival ce are loc la finele lui martie şi reaminteşte anual de victoria asupra răului. În zilele de sărbătoare ale festivalului, s-a păstrat obiceiul de a aprinde un foc mare, purificator.

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. Sau, o altă ipoteză, acceptată de majoritate, susţine că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului Iulian cu cel gregorian în Franţa, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea.

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. Atunci, veştile circulau mai greu şi cei care nu aflaseră ca Anul Nou s-a mutat la 1 ianuarie şi continuau să-l sărbătorească la 1 aprilie, erau numiţi poisson d'Avril (peşte de aprilie) şi ţinta glumelor şi farselor celorlalţi.

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. Pe spatele lor se prindea un peşte din hârtie, pe care trebuiau să-l poarte toată ziua, care simboliza că erau la fel de naivi şi uşor de păcălit ca şi un peşte uşor de prins. Şi acum, Ziua Păcălelilor este sărbătorită în Franţa prin cadouri constând fie în felicitari cu peşti, fie în bomboane de ciocolată în formă de peşte.

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR s-a răspăndit apoi şi în Marea Britanie, în secolul XVIII. Până la 1752, Marea Britanie a refuzat să accepte noul calendar, iar pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. În Anglia, cel păcălit este numit "noddy" şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Scoţia, Ziua Păcălelilor este marcată şi acum timp de două zile, iar celor care se lasă păcăliţi li se spune "April qowk" sau "April cuckoo" (cuc de aprilie), şi sunt consideraţi, asemenea păsării, naivi sau nătângi.

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. Importanţa cu care este privită Ziua Păcălelilor în Marea Britanie este dovedită şi de emisiunile TV, care nu de multe ori au derutat populaţia.

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. În Spania, celor păcăliţi de 1 Aprilie li se atribuie epitetul de "nătărăi".

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie "Ziua păpuşilor", sau "Ziua bucuriei celor mici", cărora le oferă în dar păpuşi.

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. este sărbătorită şi în unele state din America Latină - Peru, Mexic şi Columbia, dar la 28 Decembrie, sub numele de "Dia de los inocentes" (ziua celor naivi). Demult, în Mexic, "Dia de los inocentes" era ziua în care creştinii îi plângeau pe copiii măcelariţi de Herod, însă, în timp, semnificaţia celei mai nefericite zile a evoluat de la tristeţe, la veselia păcălelilor.

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. În Iran şi în unele părţi din India, Ziua Păcălelilor e numită "Sizdah Bedar", are loc în cea de-a 13-a zi a Anului Nou (Noruz), şi este una dintre cele mai vechi tradiţii de acest gen.

1 Aprilie, ZIUA PĂCĂLELILOR. La romani, Ziua pacalelilor s-a împământenit abia în secolul XIX, deşi saşii şi svabii de la noi aveau mai demult o tradiţie ca de 1 aprilie să-şi facă farse şi se păcăleasca unii pe altii. Românii, hâtri din fire, i-au avut însă pe eroii de poveste Păcală şi Tândală, pe Danilă Prepeleac, Stan Păţitul sau Pepelea, şi au inventat Păcălici, jocul de cărţi care ne-a bucurat copilăria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel