€ 5.0920
|
$ 4.3641
|
Curs valutar: € 5.0920
|
$ 4.3641
 

Zahăr versus zaharină: Ce să alegi când vrei să îndulcești cafeaua
Autor: Ema Apostu

white-crystal-sugar-zahar_76100700 Sursa foto: https://www.freepik.com/, @plusonevector
 

Zahărul și îndulcitorii artificiali stârnesc adesea controverse când vine vorba de sănătate. Deși zahărul provine din surse naturale și este folosit de secole, el este tot mai des pus sub semnul întrebării...

Nutriționista susține că zahărul stimulează sistemul de recompensă al creierului, crescând pofta pentru alimente dulci, iar în timp poate duce la creșterea consumului și riscuri precum obezitatea, diabetul și bolile de inimă. Îndulcitorii artificiali, precum zaharina, oferă gust dulce fără calorii și nu afectează glicemia, însă pot influența senzația de sațietate și pot modifica microbiota intestinală. Dacă ar fi să alegi, zaharina este mai potrivită, dar ideal ar fi să le eviți pe ambele, potrivit 20minutos.es

 

2. Sursa foto... (indulcitor_62882900.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @tescka1

 

De ce e bine să limitezi consumul de zahăr

Prevenirea obezității

Zahărul aduce un aport mare de calorii „goale” în dietă — adică energie fără nutrienți esențiali (vitamine, minerale, fibre). De exemplu, o băutură răcoritoare conține mult zahăr, dar nu te satură. Dacă bei astfel de produse des, vei consuma mai multe calorii decât arde corpul tău, ceea ce duce la acumularea de grăsime și creșterea în greutate. Obezitatea, la rândul ei, crește riscul multor boli, inclusiv diabet, boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer.

Reducerea riscului de diabet de tip 2

Atunci când consumi mult zahăr, în special sub formă de zaharuri simple și băuturi dulci, corpul tău produce multă insulină pentru a gestiona nivelul ridicat de glucoză din sânge. Dacă această situație se menține, celulele pot deveni mai puțin sensibile la insulină (rezistență la insulină). Asta poate duce la creșterea nivelului de zahăr în sânge și, în final, la diabet de tip 2. Diabetul netratat poate provoca probleme grave, precum afectarea rinichilor, ochilor și nervilor.

Protejarea sănătății inimii

Zahărul în exces contribuie la creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de trigliceride. Trigliceridele ridicate și tensiunea arterială cresc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. În plus, zahărul poate crește nivelul colesterolului LDL („rău”) și poate reduce colesterolul HDL („bun”), dezechilibrând profilul lipidic al sângelui.

Sănătatea dentară

Bacteriile din gură consumă zahărul și produc acizi care atacă smalțul dintelui, cauzând carii. Pe lângă problemele estetice, cariile netratate pot duce la dureri mari, infecții și pierderea dinților.

Ajunge rapid în sânge

Zahărul oferă un „boost” rapid de energie deoarece glucoza ajunge rapid în sânge. Dar după acest vârf glicemic, nivelul zahărului scade rapid, ceea ce poate provoca oboseală, iritabilitate și dificultăți de concentrare. Acest efect poate afecta productivitatea și starea generală de bine.

Inflamații și probleme metabolice

Consumul excesiv de zahăr poate declanșa un răspuns inflamator în corp. Inflamația cronică este legată de apariția multor boli, precum artrita, boli cardiace, unele tipuri de cancer și chiar probleme neurologice. În plus, zahărul afectează metabolismul grăsimilor și poate contribui la acumularea de grăsime viscerală (în jurul organelor), care este periculoasă pentru sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Comentarii

Pentru a vedea sau a publica comentarii, te rugăm să te autentifici în Facebook.
 
 
 
 
 
SONDAJ DE OPINIE
Alegeri primar București 2025: Pe cine votați?
Ciprian Ciucu
Daniel Băluță
Cătălin Drulă
Anca Alexandrescu
Ana Maria Ciceală
Alt candidat
Trimite răspunsul
x close