Vom avea diplome europene. Decizia Comisiei Europene

freepik.com
freepik.com

Pe 27 martie, Comisia Europeană a lansat trei inițiative cu misiunea de a sprijini cooperarea transnațională între instituțiile de învățământ superior. Iată la ce se referă.

Proiectul de diplomă prezentat urmărește să elimine barierele existente legate de recunoașterea studiilor în țările membre la toate nivelurile. În prezent, nu există un sistem european de recunoaștere a diplomelor universitare, rămânând astfel la latitudinea angajatorului dacă ia sau nu în considerare diplomele obținute într-un alt stat membru. Inițiativele propuse au potențialul de a spori considerabil atractivitatea absolvenților pe piața muncii și de a susține consolidarea competitivității europene pe plan global.

Pachetul emis de Comisia Europeană cuprinde:

1. O comunicare privind un proiect de diplomă europeană, care pregătește terenul pentru un nou tip de program comun, realizat în mod voluntar la nivel național, regional sau instituțional și bazat pe un set comun de criterii convenite la nivel european.

2. O propunere de recomandare pentru îmbunătățirea proceselor de asigurare a calității și recunoașterea automată a calificărilor, care urmărește ca statele membre și instituțiile de învățământ superior să își simplifice și să își îmbunătățească procesele și practicile de asigurare a calității.

3. O propunere de recomandare privind carierele academice mai atractive și mai durabile, având scopul de a oferi personalului implicat în activități transfrontaliere în educație și metode de predare inovatoare recunoașterea și recompensarea pe care o merită.

În lunile ce urmează, pachetul va fi discutat cu Consiliul UE și cu părți interesate din învățământul superior, Comisia lansând invitația la colaborare statelor membre, instituțiilor de învățământ, studenților și partenerilor economici și sociali.

În 2025, Comisia intenționează să lanseze „proiecte privind parcursurile universitare europene” în cadrul programului Erasmus + pentru a oferi stimulente financiare statelor membre, împreună cu agențiile lor de acreditare și de asigurare a calității, universitățile, studenții, partenerii economici și sociali, pentru a se implica în calea obținerii unei diplome europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel