EXCLUSIV  Vive La France, cu baluri, concerte, party-uri şi un spectaculos joc de artificii Ludovic al XIV-lea

Avioane desenând tricolorul francez deasupra Arcului de Triumf
Avioane desenând tricolorul francez deasupra Arcului de Triumf

“Liberté, egalité, fraternité!” Sub semnul celebrului motto al Revoluţiei Franceze, care a dat semnalul devenirii moderne a Europei, sunt plasate, ca în fiecare an, serbările organizate de Ziua Naţională a Franţei.

“Liberté, egalité, fraternité!” Sub semnul celebrului motto al Revoluţiei Franceze, care a dat semnalul devenirii moderne a Europei, sunt plasate, ca în fiecare an, serbările organizate de Ziua Naţională a Franţei. Emoţia provocată în 2017 de acest eveniment este cu atât mai puternic, cu cât se împlineşte un an de la dramaticul atentat de la Nisa, care devine astfel un simbol al luptei împotriva terorismului. 

Numeroase spectacole şi activităţi sunt organizate nu numai la Paris, dar şi în toate oraşele ale Franţei.

Sărbătoarea a început la Paris încă de ieri, cu un Bal electro la Palais de la Porte Dorée, unde publicul a putut să descopere Le Troisième Lieu Mobile, instalat penru o seară la Palazzo – terasa efemeră a Muzeului de Istorie a imigraţiei. O seară în ritmul muzicii şi al dansului, alături de  Il est vilaine, Del aka D.Press şi Yoyo de la tour.

Majoritatea cazarmelor de pompieri au organizat tradiţionalul Bal de 13 iulie, la cazărmile Rousseau, Sévigné, Colombier, Port-Royal, Chaligny, Grenelle şi Arènes de Lutèce un al doilea bal urmând să se desfăşoare în această seară.

Din Marais la Ménilmontant, trecând prin Saint-Sulpice sau Cartierul Latin, se dansează întreaga noapte pe notele melodiilor nemuritoare, regăsind vechiul spirit al balurilor populare ce făceau odată gloria Parisului.

Parada tradiţională de astăzi, de pe Champs-Élysées, care a pornit din piaţa Charles de Gaulle, unde s-a asistat la sosirea noului Preşedinte al Republicii Franceze, marchează şi împlinirea a 100 de ani de la intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, Marele Război, cum este el numit în Franţa, conflagraţie cumplită care a făcut subiectul multor cărţi documentare sau de ficţiune, dacă ar fi să-i amitim numai pe contemporanii Frédéric Mitterrand, cu Les Aigles foudroyés sau pe laureatul Premiului Goncourt din 2013, Pierre Lemaitre, autorul răvăşitorului roman Au revoir là-haut.  Soldaţi americani au defilat alături de cei francezi, sub privirea Preşedintelui Donald Trump, prezent în tribună.

Pentru această sărbătoare naţională, Pantheonul este deschis gratuit publicului, animaţii, conferinţe pe tema Republicii, a istoriei şi a libertăţii, saloane de lectură şi instalaţii fiind propuse în premieră întreaga după-amiază. Vizitatorii vor trebui să se întoarcă la originile istorice ale zilei de 14 iulie, pentru a înţelege actualitatea şi importanţa ei, pentru a descoperi însemnătatea ei simbolică prin intermediul dimensiunii festive.

Pentru a urmări parada militară, acoperişul de la Défense a fost deschis publicului încă de dimineaţă pentru un picnic patriotic. Acoperişul celebrului Grande Arche a strălucit în albastru, alb şi roşu, culorile drapelului francez.

Grand Palais găzduieşte astă-seară un mare bal popular, cu un spectacol de José Montalvo, cu intrare gratuită, menit să onoreze “frumuseţea lumii, a vieţii şi a umanului”. Peste 160 de dansatori evoluează în şapte coregrafii reinterpretate pe ritmuri eclectice – dans african, hip-hop - după Messe pour le temps present, semnată, cu 50 de ani în urmă de Maurice Béjart, pe muzică de Pierre Henry şi Michel Colombier.

Seara va fi marcată şi de un Bal Musette, o “sărbătoare câmpenească” cu orchestră şi lampioane, cu vată de zahăr, îngheţată, acadele şi fanfară, şi o privelişte incredibilă spre focul de artificii de la Tour Eiffel.

Concertul de pe Champ-de-Mars va deveni scenă pentru Orchestra Naţională a Franţei şi Corul Radio France, care îşi încheie în glorie stagiunea. Prestigiosul concert va fi dirijat de Valery Gergiev şi va propune piese de concert şi muzică de film, dar şi arii celebre din opere ca Don Giovanni, Sapho, La Bohème. Evenimentul va fi transmis pe France 2.

(w670) Presedinte

Preşedintele Emmanuel Macron şi Şeful Statului Major, Generalul Pierre-de-Villiers au deschis Parada într-o maşină militară descoperită

(w670) Presedinte

Preşedintele Emmanuel Macron şi Preşedintele SUA, Donald Trump, însoţiţi de Prima Doamnă a Franţei şi Prima Doamnă a Americii, la Ziua Naţională a Franţei

Pentru a îmbina sportul cu destinderea, Hipodromul Saint-Cloud organizează nu mai puţin de 8 curse în semi-nocturnă, printre care şi le Juddmonte Grand Prix de Paris, antecameră a marilor întâlniri hipice din toamnă. Apoi, într-o ambianţă festivă, el se va transforma în ring de dans, pe muzica interpetată până dimineaţă de  DJ's Lady Jay, Roman Kouder şi Jonas Blue.

(w670) Balul elec

Balul electro din 13 iulie

(w670) Unul dintr

Unul dintre celebrele Baluri ale Pompierilor

Începând cu ora 23:00, un spectaculos foc de artificii, de 35 de minute, având ca temă Parisul şi Jocurile Olimpice va avea loc pe Champ-de-Mars. Din motive de securitate, accesul publicului va fi admis numai după un control. Cu o bandă sonoră mergând de la Star Wars la Frank Sinatra, trecând prin Woodkid, Jacques Brel şi Ibrahim Maalouf, spectacolul promite să fie demn de unul dintre cele mai frumoase focuri de artificii din lume, având ca fundal “marea doamnă de oţel” a Parisului.

(w670) Castelul V

Castelul Versailles luminat de spectacolul Ludovic al XIV-lea

Un mare spectacol pirotehnic Ludovic al XIV-lea, retrasând viaţa, aspiraţiile, puterea şi gloria Regelui Soare va ilumina Castelul Versailles. Combinând focul de artificii cu flăcări, video-uri şi personaje luminoase, Grupul F reuşeşte să pună în scenă un spectacol somptuos rimând cu imaginea fantastă a monarhului.

(w670) Orchestra

Orchestra Franţei pe Champ de Mars cu panorama Turnului Eiffel

(w670) Una dintre

Una dintre coregrafiile din spectacolul lui Jose Montalvo de la Grand Palais

În sfârşit, merită menţionată o Seară Crazy Boat pe Sena. O croazieră între orele 19:30 şi 23:30, cu cursuri gratuite de salsa, bachata sau kizomba şi foc de artificii, urmată de o seară clubbing.

(w670) Artificii

Artificii la Turnul Eiffel

(w670) Balul Pomp

Balul Pompierilor din 13 iulie

(w670) Party pe h

Party pe hipodromul Saint Cloud

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel