Vinovat: STS. Cu 1 milion, Vasilca rezolva localizarea telefoanelor încă din 2015. A pregătit 4 ani licitația vieții, de 40 de milioane de euro

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

”Cei responsabili vor trebui aspru sancționați. De la Interne, de la STS, din toate instituțiile care vor fi găsite vinovate de aceste tragedii”, a spus Klaus Iohannis în prima sa declarație după crimele din Caracal.  Poziția, corectă în principiu, ar putea să ofere o portiță de scăpare pentru directorul STS, Sorinel Vasilca, aflat la al doilea eșec instituțional cu impact major în societate. 

STS, prin purtătoarea de cuvânt, a prezentat o poziție după tragedia de la Caracal, tip ”suntem acoperiți” cu hârtii, regulamente, am respectat procedurile etc. 

Este probabil ca, în fața Comisiei parlamentare de anchetă și, mai devreme, în fața CSAT, Sorinel Vasilca să invoce lipsa dotărilor necesare pentru localizarea precisă a apelanților la 112. 

Cu fonduri generoase la dispoziție (peste 40 de milioane de euro) vina pentru nefinalizarea procedurilor de licitație, începute în 2018, revine organizatorului acesteia, STS, la fel ca în cazul în care sunt acuzați pentru starea proastă a infrastructurii cei care nu reușesc să finalizeze licitații pentru autostrăzi, căi ferate, poduri etc. Sigur, ei nu sunt ofițeri și nu au parte de o campanie de promovare în presa sistemistă, cum a fost cea de după victoria din 26 mai.

Evident, STS se va ascunde, din nou, după hârtii, regulamente, proceduri, ca să explice de ce este contestată o licitație aranjată pentru un consorțiu francez, care s-a prezentat cu cea mai slabă propunere tehnică (72 de puncte din 100 - în ciuda sprijinului necondiționat al Directorului General STS și al echipei sale restrânse).

Numai că licitatia în care nemții, francezii și americanii se luptă pentru cele 40 de milioane oferite de STS nu are ca obiectiv principal îmbunătățirea localizărilor apelurilor la 112, ci este un proiect mamut, sau cum se spunea pe vrema lui Ceaușescu, un proiect faraonic, greu de realizat, cu termen de implementare de 2-3 ani și cu rezultate greu de estimat.

Realizarea unui sistem de localizare eficient, (AML - Advanced Mobile Location) se putea face rapid, prin simpla adaptare a sistemului actual, în 2-3 luni și cu fonduri care nu depășesc 1-2 mil euro.

Sistemul AML putea să funcționeze deja de 4 ani când a sunat Alexandra la 112

Pe scurt, dl Sorinel Vasilca trebuie întrebat de comisiile de anchetă de ce nu și-a exercitat atribuțiile de serviciu pentru a rezolva rapid și aproape fără costuri problemele  ridicate de cazul avionului din  Apuseni, ajungându-se după cinci ani de nefăcut nimic la tragedia din Caracal?

Accidentul avionului condus de Iovan s-a petrecut în ianuarie 2014. De ce au așteptat 5 ani dl Sorinel Vasilcă/ STS și nu au implementat nici azi AML ?

STS și Sorinel Vasilcă trebuie să răspundă de ce au respins un sistem care rezolva problema rapid și ieftin, care ar fi putut salva viața Alexandrei de la primul apel la 112.

STS și dl Sorinel Vasilcă, în particular, au fost interesați doar de obținerea banilor pentru un proiect gigant, care să le garanteze viitorul personal, și pe care directorul-general Sorinel Vasilcă l-a negociat în scurtă să discuție cu Macron la Sibiu?

Evident că nu puteai viza postul din nouă armata europeană, dacă nu te afirmai cu ceva consistent. Cu o comandă de 1-2 milioane de euro nu te puteai prezența în față lui Macron și nu puteai negocia nimic pentru poziția ta viitoare, după pensionare sau demitere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel