Europarlamentare 2019. Fidesz, victorie zdrobitoare în Ungaria

Viktor Orban, premierul Ungariei
Viktor Orban, premierul Ungariei

Fidesz, formaţiunea premierului Viktor Orban este dat ca şi câştigător net al alegerilor europarlamentare, în Ungaria. 

Partidul suveranist Fidesz al premierului ungar Viktor Orban este creditat cu o victorie zdrobitoare la alegerile europene, cu 52,3% din sufragii, devansând cu peste 35 de puncte procentuale opoziţia de centru-stânga, conform unei numărători realizate în aproape toate secţiile de vot şi publicată duminică de presa pro-guvernamentală, relatează AFP. 

Fidesz va obţine astfel 13 din cele 21 alocate Ungariei



Partidul naţional-conservator Fidesz al lui Orban şi-a îmbunătăţit scorul pe care l-a realizat la alegerile europene din 2014 (51%) şi se distanţează foarte mult de partidul de centru-stânga DK, cotat cu 16,3%. Tânărul partid liberal Momentum, pentru prima sa participare la scrutinul european, devine a treia forţă politică şi îşi face intrarea în Parlamentul European, cu 9,7% din voturi. 

Partidul Socialist a câştigat peste patru puncte procentuale, obţinând 6,6% din sufragii, iar partidul de extremă-dreapta Jobbik şi-a pierdut jumătate din alegători, ajungând la 6,5%, comparativ cu 14,7% în 2014. 

Partidul ecologist LMP şi-a pierdut locul pe care îl avea până acum



Scorul cu care este creditat Orban, la putere din 2010, este conform cu pronosticurile anunţate pe parcursul campaniei. El rămâne totuşi sub recordul de 56% pe care l-a realizat la europenele din 2009. Participarea la vot, de 41,7% cu puţin timp înainte de închiderea urnelor, este peste recordul de la scrutinul european din 2004, anul intrării Ungariei în UE, când a fost de 38,5%. 

Suspendat de Partidul Popular European (PPE) din cauza atacului său împotriva Bruxellesului, liderul suveranist intenţionează să joace un rol major în recompunerea dreptei europene şi a discutat tot mai mult cu Matteo Salvini, FPO din Austria şi PiS din Polonia. El nu exclude să părăsească PPE dacă dreapta moderată refuză să se alieze "partidelor patriotice de dreapta" după scrutin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel