Bucuresti Centenar

EXCLUSIV  Ungaria, lobby anti-România în SUA. ”Aveau statut de ȚARĂ ÎNVINSĂ”

Roxana Neagu / 05 feb 2018 / 08:25 Salveaza PDF Comentarii

Adrian Majuru, managerul Muzeului Municipal București, a fost invitatul DCNews. El a vorbit despre piedicile pe care Ungaria a încercat să le pună României în SUA, înaintea unirii cu Transilvania. 

În contextul unirii, istoricul Adrian Majuru a afirmat, la DCNews, că ”Americanii s-au poziționat pe elementul care i-a centrat cel mai mult: recunoașterea în cadrul tratelor și a noilor state a dreptului de autodeterminare a națiunilor. Așa a fost posibilă apariția Poloniei, Cehoslovaciei și unirea Transilvaniei cu România. 

Întrebat despre teoria că lobby-ul unguresc a fost foarte eficient la Washington, ceea ce ar fi făcut ca americanii să nu ne fie favorabili, istoricul a răspuns: ”A fost eficient pe toate canalele diplomatice, dar și diplomația noastră a reușit să dezvolte anticorpi, pe de altă parte. Aveau un statut de țară învinsă, alți parametri”. 

[citeste si]

Cât despre ajutorul oferit de Revoluția de la Budapesta, Adrian Majuru susține că ”evident” că ne-a ajutat: ”În 1919, în Europa Orientală,  unde încă erau trupe germane în Ucraina, prin Polonia, revoluția bolșevică bătea la ușă, singura armată organizată și care a intervenit să stingă micile revoluții de import preluate din Rusia a fost armata română și trupele organizate în Transilvania de Iuliu Maniu.”

Vezi explicația completă în filmarea de mai jos: 

VEZI AICI INTERVIUL COMPLET

Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Cernauti
Ucraina
Budapesta
Basarabia
Chisinau
Transilvania Odesa
Arad
Oituz
Cenade
Alba Iulia
Marasti
Marasesti
Sibiu
Lugoj
Dobrogea
Bucuresti
Timoc
Bulgaria

Click pe marcajele de pe hartă pentru a vedea articolele legate de acel loc.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24