Ungaria crede că L.C. Kovesi afectează imaginea EPPO: A investigat politicieni ungari în România pe baza unor acuzaţii inventate

Ungaria crede că Kovesi la vârful EPPO afectează imaginea Parchetului european
Ungaria crede că Kovesi la vârful EPPO afectează imaginea Parchetului european

Șeful de cabinet al premierului Ungariei, Gergely Gulyas, consideră că Laura Codruța Kovesi, procuror-șef european, nu este potrivită pentru șefia EPPO. 

Gergely Gulyas, omul lui Viktor Orban, a spus că Ungaria nu susține Parchetul European (EPPO) pentru că guvernul de la Budapesta consideră că sunt domenii în care o integrare europeană sporită poate fi dăunătoare  suveranităţii naţionale, conform MTI, citată de Agerpres. 

În cadrul unei declarații de presă, Gergely Gulyas a vorbit și despre Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european, fost procuror-șef al DNA în țara noastră. Șeful de cabinet al lui Viktor Orban afirmă că Laurei Codruța Kovesi nu este persoană potrivită pentru a conduce EPPO. Mai mult, el susține că numirea ei la șefia EPPO ar putea chiar afecta eficienţa organizaţiei, conform sursei citate.

Gulyas o acuză pe Kovesi că ”a investigat politicieni ungari în România pe baza unor acuzaţii inventate” şi amintește că ea însăşi a fost investigată. 

Activitatea EPPO a început, oficial, în 1 iunie. Până la această dată, au fost puse bazele instituției conduse de Laura Codruța Kovesi, la nivel european. Nu toate statele membre UE participă la acest parchet european. Ungaria, Polonia, Danemarca, Suedia şi Irlanda nu susțin EPPO și nici nu participă în acest sens. Rolul EPPO este de a investiga şi de a iniţia acţiuni de urmărire penală împotriva autorilor unor delicte ce afectează interesele financiare ale UE, cum ar fi cazurile de fraudă cu fonduri europene ce depăşesc suma de 10.000 de euro, fraude de TVA de peste 10 milioane de euro, fapte de corupţie şi spălare de bani. 

România a trimis 200 de dosare de la DNA la EPPO

România, pe de altă parte, i-a și trimit 200 de dosare de la DNA Laurei Codruța Kovesi, pentru a fi investigate de Parchetul European: ”Noi am selectat dosarele cu fraude cu fonduri europene de peste 10.000 de euro. Facem o informare către Parchetul European cu datele din aceste dosare. După ce încep activitatea și primesc informarea își pot evoca competența în 5 zile, care se pot prelungi cu încă 5 zile. Faptele care fac obiectul dosarelor trebuie sa fie săvârșite după 2017. Dosarele cu prejudicii între 10 mii si 100.000 de euro pot să nu fie reținute de EPPO și ele se întorc la DNA. În cazul dosarelor care se vor înregistra după începerea activității, acestea vor fi trimise direct la EPPO de toate instituțiile care le primesc, în vederea evocării competenței”, spunea procurorul-șef DNA. Vezi aici 

Vezi și: Kovesi, sabotată de Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia, Irlanda, Finlanda şi Slovenia în noul Parchet European: Decizie politică

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel