Un alt lider politic european cere soluționarea diplomatică a conflictului din Ucraina: Lucrurile scapă de sub control

Giuseppe Conte, fost premier al Italiei. Sursa: Agerpres
Giuseppe Conte, fost premier al Italiei. Sursa: Agerpres

Fostul premier al Italiei, Giuseppe Conte, este de părere că trebuie găsită o cale de negociere și pace pentru încetarea conflictului din Ucraina, subliniind în același timp că strategia alianței euro-atlantică ”ne expune la o spirală care riscă să scape de sub control”.

”Trebuie absolut să trasăm o cale către o negociere de pace și credem că acest executiv – interpretând nu numai interesul național, ci și interesul întregii comunități europene, interesul internațional al tuturor popoarelor – poate aduce un punct de cotitură și să fie interpretul acestui punct de cotitură, protagonist, evident la nivelul Uniunii Europene, spre o negociere de pace, deci o soluție care include încetarea focului, o soluție diplomatică a conflictului”, a declarat liderul politic italian, Giuseppe Conte, potrivit Euronews.

”Nimeni nu poate pune la îndoială condamnarea fermă a agresiunii militare ruse, dar este necesar să se găsească o soluție politică pe care noul guvern să o ia în considerare în dezbaterea politică internă și în Europa”, mai adaugă fostul premier italian.

Acest mesaj vine după ce, în septembrie, Giuseppe Conte a propus ca ”UE să discute urgent necesitatea unei conferințe internaționale de pace sub auspiciile Națiunilor Unite și implicarea deplină a Vaticanului”.

”Solicitarea Ucrainei de a adera la NATO în mijlocul conflictului este o perspectivă care are ca rezultat cobeligențarea deplină a tuturor țărilor membre ale Alianței. Dialogul să prevaleze, nu  armele. Trebuie să fim sinceri: strategia urmată până acum de alianţa euro-atlantică, în ciuda asigurărilor că vom înlătura în curând regimul rus, ne expune la o spirală care riscă să scape de sub control. Nu numai că asistăm la o înrăutățire tot mai mare a conflictului, dar atingem și riscul de a recurge la arme atomice și neconvenționale”, a mai declarat liderul politic italian potrivit TG 24.

Citește și: 

Macron i-a cerut Papei să-i sune pe Putin și Biden: ”Avem nevoie de pace”. SUA să se așeze la masa discuțiilor pentru a ”facilita procesul”

Întâlnirea dintre președintele Franței, Emmanuel Macron, și suveranul pontif a durat aproape o oră.  Potrivit presei franceze, discuţiile s-au axat, în principal, pe situaţia din Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut Papei Francis să-l sune pe omologul său american, Joe Biden, pe cel rus, Vladimir Putin, și pe patriarhul Moscovei Kirill.

”Avem nevoie ca Statele Unite să stea în jurul mesei pentru a facilita procesul de pace”, a spus președintele francez, amintind că Biden și Papa au o ”relație de încredere”,  a declarat Macron la finalul conversației de ieri cu Paoa, pentru publicația franceză ”Le Point”, scrie Agenzia Nova.

Liderul de la Elysee i-a dăruit şefului bisericii catolice o carte rară, ediția din 1796 a volumului Spre Pacea Perpetuă, a filosofului Immanuel Kant. La rândul său, Papa i-a oferit preşedintelui francez o medalie care reprezintă Basilica Sfântul Petru.

Vezi și:

Iohannis, acid la adresa lui Dîncu, după declarațiile despre războiul din Ucraina

Amintim că după ce ministrul Vasile Dîncu declara, într-o emisiune televizată, că ”războiul din Ucraina va mai continua și că singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, președintele Klaus Iohannis a reacționat critic: 


”În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”.

Dîncu, întrebat când s-a produs ruptura dintre el și Iohannis: De când aud pe surse, de şase luni, că trebuie să demisionez

Întrebat când a avut loc această ruptură dintre el şi preşedintele Klaus Iohannis, Vasile Dîncu a spus: "Nu ştiu, de când aud pe surse, de şase luni, că trebuie să demisionez şi toate cele".

"Nu am vorbit nici astăzi, nici ieri cu președintele Klaus Iohannis", a declarat acesta.

"Nu mi-a cerut nimeni demisia", a afirmat Vasile Dîncu, întrebat dacă premierul Nicolae Ciucă i-a cerut să demisioneze.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel