ULTIMĂ ORĂ! Alerta cu vaccinul AstraZeneca i-a făcut pe experți să transmită un mesaj în unanimitate

Cutremurul a început în Austria când autoritățile sanitare ale țării au oprit aplicarea unui lot de doze cu AstraZeneca după înregistrarea a două cazuri de embolii - unul dintre ele fatal - la persoanele care primiseră vaccinul.
Cutremurul a început în Austria când autoritățile sanitare ale țării au oprit aplicarea unui lot de doze cu AstraZeneca după înregistrarea a două cazuri de embolii - unul dintre ele fatal - la persoanele care primiseră vaccinul.

Alerta a început în Austria când autoritățile sanitare ale țării au oprit aplicarea unui lot de doze cu AstraZeneca după înregistrarea a două cazuri de embolii - unul dintre ele fatal - la persoanele care primiseră vaccinul.

Apoi alerta s-a răspândit în Danemarca, unde un alt deces și un caz grav de tromboză la persoanele care au primit acest vaccin - nu s-a dezvăluit dacă ABV5300 era legat și de același lot - a făcut ca Guvernul să paralizeze și utilizarea produsului AstraZeneca. Câteva ore mai târziu, Executivul norvegian, îngrijorat de mișcarea vecinului său, a încetat să mai aplice acest tratament în lupta cu coronavirusul.

După Austria, în cascadă, au luat aceeași decizie Grecia, Letonia, Estonia, Lituania, Italia și Luxemburg, care, deși vor continua să folosească vaccinul AstraZeneca, au retras dozele pe care le aveau din lotul care a declanșat alarmele.

Cu toate acestea, consensul științific este aproape unanim: beneficiile continuă să depășească cu mult riscurile. Atât Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cât și Aemps din Spania și două societăți științifice consultate de site-ul spaniol 20min.es. sunt de acord că vaccinul nu s-a dovedit a fi cauza acestor episoade și subliniază că nu are de ce să existe nici măcar o asociație între cele două evenimente.

Deși EMA evaluează în profunzime ceea ce s-a întâmplat, Comitetul său de evaluare a riscurilor la farmacovigilență (PRAC) a emis o evaluare rapidă în care subliniază că vaccinul poate continua să fie administrat în timp ce tromboembolismul este investigat. De fapt, PRAC nu a găsit niciun indiciu că lotul reamintit are legătură cu episoadele detectate în Austria.

EMA subliniază faptul că din cele aproape cinci milioane de persoane care au fost vaccinate cu formula AstraZeneca, au fost depistate aproximativ 30 de cazuri de tromboembolism, cifră care „nu este mai mare” decât cea care apare în populația generală.

„Un lucru este să găsești o asociere temporală și un alt lucru este ca aceasta să fie cauza reală”, explică David Vivas Balcones, coordonator al Grupului de lucru privind tromboza cardiovasculară la Societatea Spaniolă de Cardiologie.

Cardiologul cere prudență și trimite un mesaj de asigurare: "Nu există nicio asociere cauzală care să ne facă să spunem: nu vă vaccinați. Dimpotrivă, vă recomandăm să continuați să vă vaccinați deoarece riscul de a nu fi vaccinat este mult mai mare decât riscul de a fi vaccinat”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel