UE avertizează Polonia că va pierde aproape 75 miliarde de euro din cauza problemelor cu justiţia

RFoto Agerpres
RFoto Agerpres

Uniunea Europeană nu va rambursa Poloniei cea mai mare parte a celor 75 miliarde de euro alocate ca fonduri de coeziune în bugetul multianual 2021-2027 dacă Varşovia nu va corecta modificările aduse sistemului de justiţie, a indicat luni un purtător de cuvânt al executivului UE, transmite Reuters. 

Citând un sistem de justiţie defectuos, Comisia Europeană a îngheţat deja în jur de 35 miliarde de euro alocate Poloniei din pachetul european de redresare post-pandemie. Acum însă, Comisia a avertizat că aproape toate fondurile de coeziune din bugetul european pe 2021-2027 sunt în pericol din cauza faptului că Varşovia nu îndeplineşte criteriile democratice în materie de independenţă a justiţiei.

'Din cauza neconformării, Comisia nu poate rambursa cererile de plată', a declarat purtătorul de cuvânt Stefan de Keersmaecker, precizând că singura excepţie este pentru o mică parte din banii ce au legătură cu asistenţa tehnică în elaborarea de proiecte de dezvoltare, nu în implementarea lor.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere din 2015, a întreprins o reformă a instanţelor de judecată, despre care UE afirmă că a distrus echilibrul democratic al puterilor în stat, prin distrugerea independenţei justiţiei.

Modificările au inclus cazuri în care judecători critici faţă de guvern au fost daţi deoparte, iar aliaţi promovaţi în funcţii înalte. De când a aderat la Uniunea Europeană în 2004, Polonia a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor de asistenţă comunitară. În ultimii ani, însă, retorica mai naţionalistă, eurosceptică şi antigermană a PiS a plasat Varşovia tot mai mult pe un curs de coliziune cu Uniunea Europeană, mai scrie Reuters, conform Agerpres.

Citește și - Polonezii au organizat un referendum fictiv pentru anexarea Ambasadei Rusiei la Varșovia

Mai multe ONG-uri au organizat sâmbătă un referendum fictiv privind "anexarea" ambasadei Rusiei la Varşovia pentru a protesta cu umor împotriva acţiunilor acestei ţări în Ucraina, scrie Agerpres, care citează AFP.

"Anexările sunt la modă în acest sezon. Ruşii au +anexat+ teritorii ocupate în Ucraina", potrivit unui comunicat dat publicităţii de organizatorii acestei "consultări".

"Am decis să mergem pe această cale şi să organizăm un referendum privind anexarea Ambasadei Rusiei... la Varşovia", au continuat ei.

Aceste ONG-uri s-au referit şi la o glumă virală pe reţele sociale în care cehilor li se propune să preia controlul asupra exclavei ruse Kaliningrad.

Atât gluma cehilor, cât şi iniţiativa poloneză au fost inspirate de recentul anunţ al Moscovei privind anexarea a patru regiuni ucrainene în urma unor referendumuri considerate "simulacre" de către occidentali.

Fluturând drapelul ucrainean albastru şi galben şi pancarte cu sloganuri precum "Terrorussia", Ia-ţi labele de pe Ucraina!" şi "Opriţi acest rău!", aproximativ 3.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat la acest referendum fictiv de la Varşovia.

Coada la vot s-a întins de-a lungul străzii care găzduieşte fastuoasa ambasadă a Rusiei, în faţa căreia era aşezată urna.

Întrebarea pusă a fost: "Polonia trebuie să anexeze ambasada Rusiei?". Şi trei răspunsuri - toate "da" - au fost posibile.

"Este o idee mult mai democratică decât aceste referendumuri pe teritoriul ucrainean care au avut loc sub (gloanţe de) pistoale şi rachete", a comentat pentru AFP Mariia Volkolup, o avocată ucraineană de 33 de ani care locuieşte în capitala Poloniei.

Organizatorii "referendumului" au propus ca clădirea ambasadei să fie folosită pentru adăpostirea refugiaţilor, să fie transformată într-un centru cultural, o grădină zoologică sau chiar o toaletă publică.

Grigori, un rus plecat din Moscova în august, a participat pentru că, a spus el pentru AFP, "condamnă acest război purtat de (preşedintele rus Vladimir) Putin" şi vrea să arate astfel că "nu toţi ruşii îl susţin".

Acest bărbat de 46 de ani, care s-a mutat la Varşovia pentru că se simţea complice la război rămânând în Rusia, a salutat acest demers batjocoritor.

"Este o idee bună (...). Cred că nu ar trebui să ne pierdem niciodată simţul umorului. Pentru că războaiele sunt declanşate de oameni foarte, foarte serioşi", a spus el.

Organizatorii evenimentului au afirmat că vor trimite o scrisoare deschisă liderilor polonezi pentru a le cere expulzarea ambasadorului rus, mai scrie AFP.  Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel